Verstappen terpantas dalam latihan GP Austria

Donna

LONDON, 30 Jun — Pembalap Red Bull Max Verstappen menetapkan rentak dalam latihan untuk Grand Prix Austria di halaman sendiri pasukannya hari ini walaupun kekal dengan tayar sederhana manakala saingan menetapkan masa terbaik mereka pada masa yang lebih pantas.

Pendahulu kejuaraan Formula Satu yang melarikan diri itu mencatat masa terbaik satu minit dan 05.742 saat dengan pusingan terakhir sesi di sekitar Red Bull Ring Spielberg yang indah pada permulaan pecutan kedua hujung minggu.

Pelumba Ferrari, Carlos Sainz 0.241 lebih perlahan di bahagian lembut dengan rakan sepasukan Charles Leclerc di tempat ketiga dan 0.270 dari rentak selepas percubaan terakhirnya.

Juara dunia tujuh kali Mercedes, Lewis Hamilton berada di tempat keempat, juga di bahagian lembut selepas melakukan larian panjang dalam perlawanan keras, dengan rakan sepasukan Verstappen dan saingan terdekat gelaran Sergio Perez di tempat kelima, menggunakan medium.

Strategi itu merujuk kepada Mercedes menyelamatkan tayar sederhana untuk Ahad dan Red Bull, yang telah memenangi setiap perlumbaan musim ini, mengekalkan kesukaran dalam simpanan.

Perez, 69 mata di belakang Verstappen selepas lapan daripada 22 perlumbaan, telah menjauhkan diri daripada litar pada Khamis selepas dilaporkan sakit.

Lance Stroll Kanada berada di tempat keenam dalam acara lembut untuk Aston Martin di hadapan Kevin Magnussen dari Haas dan Fernando Alonso dari Aston lapan dalam medium.

Sesi itu merupakan satu-satunya latihan hujung minggu dengan melayakkan diri untuk perlumbaan Ahad berikutan hari ini, dengan Sabtu hari pecut kendiri yang menampilkan kelayakan untuk perlumbaan 100km berikutnya. — Reuters

Related Post

Leave a Comment