Verstappen menyasarkan satu lagi rekod sebagai Red Bull pulang ke rumah

Donna

SPIELBERG BEI KNITTELFELD (Austria), 29 Jun ― Pemimpin yang melarikan diri dan juara bertahan dunia berganda Max Verstappen membida untuk menjadi pemandu paling berjaya dalam sejarah Grand Prix Austria hujung minggu ini ketika Red Bull merancang sambutan “abad” yang memilukan di laman sendiri.

Pemain Belanda berusia 25 tahun itu, yang mendahului perlumbaan kejuaraan tahun ini dengan 69 mata di hadapan rakan sepasukan Sergio Perez, berkongsi rekod tiga kemenangan Austria dengan juara empat kali Alain Prost.

Satu lagi kemenangan di litar Red Bull Ring akan membawanya ke empat dan menjadi yang ketujuh dalam sembilan perlumbaan tahun ini serta ke-101 pasukan itu apabila mereka kembali ke Austria buat kali pertama sejak kematian pemilik Dietrich Mateschitz Oktober lalu.

“Ia akan menjadi agak istimewa kali ini,” kata bos pasukan Christian Horner di tengah-tengah perayaan kejayaan ke-100 pasukan itu di Grand Prix Kanada.

“Sangat bagus untuk kembali ke Austria dengan prestasi dan keputusan ini dan dengan Max dalam bentuk yang luar biasa.

“Akan ada orang ramai yang menjual habis-habisan di tempat sendiri dan suasana yang hebat. Mereka sentiasa membuat persembahan yang besar dan tahun ini akan menjadi yang terbesar.”

Verstappen, sebenarnya, telah menang empat kali di Spielberg kerana dia menang dua kali pada 2021 apabila salah satu daripada dua perlumbaan yang diadakan semasa sekatan yang disebabkan oleh pandemik Covid dipanggil Grand Prix Styrian.

Tentera oren

“Kami sentiasa menikmati kembali ke perlumbaan tanah air kami di Austria,” kata Verstappen. “Dan saya teruja untuk cuba menambah satu lagi trofi kepada koleksi untuk pasukan. Ia juga merupakan perlumbaan pecut kedua hujung minggu dan mereka sentiasa lebih sibuk dan kompleks.”

Sokongan besar-besaran untuk lelaki Belanda itu dijangka sekali lagi dengan “tentera jingga” yang besar berkampung di litar itu, tetapi selepas laporan tahun lepas penderaan perkauman, seksis dan homofobik dalam kalangan penonton, alkohol telah diharamkan dan keselamatan diperketatkan.

Hujan juga telah diramalkan pada kebanyakan hujung minggu, terutamanya pada hari Jumaat dan Sabtu, tetapi ia tidak mungkin membimbangkan Verstappen yang memenangi perlumbaan pecut tahun lalu apabila saingan Charles Leclerc melawan untuk mengambil kemenangan daripadanya untuk Ferrari dalam Grand Prix itu sendiri.

Itu adalah kemenangan terakhir Ferrari dan selepas satu lagi kekecewaan di Montreal mereka berharap untuk memberikan respons pada hujung minggu ini dan, sekurang-kurangnya, bersaing dengan Aston Martin dan Mercedes untuk penamat podium.

Sejak kemenangan oleh Leclerc itu, yang telah menyatakan dengan jelas rasa tidak puas hatinya terhadap prestasi Ferrari dan membuat keputusan, Red Bull telah memenangi 18 daripada 19 pertandingan yang diadakan, dengan Mercedes mengambil satu lagi pertandingan.

Selepas keputusan yang lebih baik baru-baru ini dengan kereta mereka yang dikemas kini, juara tujuh kali Lewis Hamilton akan berusaha untuk mengekalkan momentumnya manakala juara dua kali Fernando Alonso menyasarkan podium ketujuh tahun ini bersama Aston Martin.

“Saya berharap pada satu peringkat kami boleh mempunyai perkara yang lebih seimbang antara kami,” kata Hamilton, selepas menduduki tempat ketiga di belakang Verstappen dan Alonso di Kanada.

“Untuk mempunyai kami bertiga dalam pertempuran yang sangat ketat akan menjadi ‘sakit’!” ― AFP

Related Post

Leave a Comment