Verstappen mengambil bendera berkotak-kotak dengan burung mati di atas kapal

Donna

MONTREAL, 19 Jun — Slogan pengiklanan Red Bull ialah “memberi sayap kepada anda” tetapi Max Verstappen mempunyai keseluruhannya apabila dia memenangi Grand Prix Formula Satu Kanada Ahad lalu.

Juara dunia berganda Red Bull melaporkan serangan burung pada awal perlumbaan 70 pusingan di Litar Montreal Gilles Villeneuve dan bos pasukan Christian Horner memberikan butiran lanjut.

“Saya rasa momen terbesar yang dia ada ialah melanggar seekor burung yang melakukan separuh perlumbaan di belakang saluran brek kanan hadapan,” katanya kepada pemberita.

“Sisa burung.”

Verstappen memberitahu televisyen Sky Sports: “Ia masih tersangkut pada kereta saya ketika saya masuk, ia tidak kelihatan hebat. Saya juga berasa kesal kerana mekanik terpaksa mengeluarkannya.”

Kemenangan pemandu Belanda itu adalah yang ke-100 Red Bull dalam Formula Satu dan Verstappen mendahului setiap pusingan tanpa gangguan dari petak pertama untuk mendahului 69 mata ke atas rakan sepasukan Mexico, Sergio Perez selepas lapan daripada 22 pusingan.

Red Bull telah memenangi setiap perlumbaan musim ini, Verstappen menang dalam enam daripadanya, dan berada di landasan untuk memecahkan rekod.

Juara itu begitu dominan sehingga kini telah mendahului setiap pusingan selama lebih daripada tiga perlumbaan berturut-turut — sejak 1645 waktu tempatan di Grand Prix Miami pada 7 Mei — dan telah berada di kedudukan teratas selama lebih setahun.

Hidupan liar tempatan sentiasa wujud bersama dengan gelisah dengan kereta Formula Satu pada perlumbaan Kanada, diadakan di pulau buatan manusia di sungai St Lawrence, dengan groundhog di landasan bahaya biasa.

Satu-satunya masa yang membimbangkan Verstappen semasa perlumbaan ialah apabila dia merempuh jalan terlalu kuat.

“Saya hampir terhantuk sendiri di tepi jalan itu, haha,” dia ketawa di atas radio. — Reuters

Related Post

Leave a Comment