Verstappen meneruskan caj untuk gelaran ketiga di Silverstone

Donna

SILVERSTONE, 10 Julai — Max Verstappen meneruskan usahanya tanpa henti untuk merangkul kejuaraan dunia Formula Satu ketiga semalam apabila dia meraih kemenangan Grand Prix Britain pertamanya untuk memberikan kemenangan ke-11 berturut-turut yang menyamai rekod untuk pasukan Red Bullnya.

Ia merupakan kemenangan keenam berturut-turut, kelapan dalam 10 perlumbaan dan ke-43 dalam kariernya sebagai Red Bull menyamai pencapaian McLaren yang memenangi 11 perlumbaan pada 1988.

Juara dunia berganda itu meningkatkan pendahuluannya di hadapan rakan sepasukan Sergio Perez dalam kejuaraan pemandu kepada 99 mata.

Dalam perlumbaan gesekan, diganggu oleh kereta keselamatan dan dipengaruhi oleh kehausan tayar, pengendali Belanda itu pulang 3.7 saat di hadapan pelumba McLaren, Lando Norris, yang menahan juara tujuh kali Mercedes, Lewis Hamilton dalam perlawanan akhir yang mendebarkan.

Rakan sepasukan Norris McLaren rookie Australia Oscar Piastri menduduki tempat keempat di hadapan George Russell, Perez, juara dua kali Fernand Alonso dari Aston Martin dan Alex Albon dari Williams.

Pembalap Ferrari, Charles Leclerc dan Carlos Sainz pulang ke tempat kesembilan dan ke-10, keputusan mengecewakan untuk pasukan Itali selepas mereka bermula dari tempat keempat dan kelima di grid.

Bagi Norris, yang mendahului pusingan pembukaan selepas menewaskan Verstappen pada permulaan, ia adalah keputusan terbaiknya sejak menduduki tempat kedua di Grand Prix Itali 2021 manakala bagi Hamilton, pemenang rekod lapan kali pada perlumbaan di tempat sendiri, ia adalah podium British ke-14. .

“Sebelas berturut-turut! Itu cukup gila. Syabas semua,” kata Verstappen.

“Saya melakukan sedikit drifting pada hari Khamis dengan pemasaran dan hari ini saya rasa seperti saya melakukannya sekali lagi! Kami akan menelitinya kerana ia tidak begitu baik dan saya juga mempunyai permulaan yang buruk. Lando mempunyai banyak rentak hari ini.”

Norris berasa gembira. “Itu agak gila, sangat menakjubkan!” katanya. “Pasukan melakukan kerja yang menakjubkan, sangat berterima kasih kepada mereka, tetapi pasukan meletakkan saya pada tayar keras di hentian pit. Saya tidak tahu mengapa — mereka masih pemula dalam beberapa perkara!

“Mereka hanya mahu memberi saya ujian, saya rasa! Itulah yang dikatakan oleh Zak (Brown, ketua pasukan) dan dia mungkin melakukan perkara itu! Saya mahukan yang lembut. Ia lebih masuk akal dengan Kereta Keselamatan, tetapi saya tidak peduli. Saya P2!”

Hamilton, yang memulakan karier F1 bersama McLaren pada 2007, memenangi perlumbaan pertamanya bersama mereka dan kejuaraan dunia pertamanya, mengucapkan terima kasih kepada penonton Silverstone yang besar – dianggarkan 160,000 pada hari itu dan 480,000 untuk hujung minggu – atas kepantasan dan prestasinya.

“Saya tidak melakukannya,” katanya. “Orang ramai melakukannya! Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua orang kerana menyokong dan tenaga yang saya rasai. Itulah sebab saya naik ke sana. Juga, saya ingin mengucapkan tahniah kepada Lando dan McLaren.”

Hollywood twist

Perlumbaan bermula dalam keadaan panas dan kering, berikutan hujan renyai, ketika Norris, dari tempat kedua di grid, mengambil kesempatan daripada permulaan hambar oleh Verstappen yang menahan Piastri untuk mengekalkan tempat kedua.

Kemegahan dan upacara pra-acara telah diberi sentuhan Hollywood yang unik dengan bintang filem Brad Pitt menyertai pemandu untuk membawakan lagu Inggeris Damian Lewis, berdiri berhampiran dengan Verstappen, yang mungkin terganggu.

Lelaki Belanda itu memulihkan ketenangannya dan apabila Sistem Pengurangan Drag (DRS) dimulakan, dia melepasi warga Britain itu pada pusingan lima untuk mendahului.

Sebuah kereta keselamatan ‘maya’ dikerahkan selepas Kevin Magnussen menarik kereta Haasnya dengan kegagalan enjin di Wellington Straight, diikuti dengan kereta penuh yang menawarkan hentian pit ‘murah’ untuk Albon dan Leclerc diikuti oleh Verstappen, Norris, Hamilton dan Alonso.

Dalam kekeliruan itu, ia berfungsi dengan sempurna untuk Hamilton yang menduduki tempat ketiga di belakang beregu teratas.

Menariknya, Verstappen dan Hamilton menggunakan soft terpakai manakala Norris dan Piastri beraksi keras, begitu juga Ferrari, untuk pecutan 14 pusingan terakhir.

Norris tidak terkesan dengan keputusan berhati-hati pasukannya dan bertindak perlahan apabila Verstappen melesat keluar. Hamilton menyerang tetapi rakan senegaranya bertahan dengan cemerlang sebelum DRS diperkenalkan semula.

Berbaki 10 pusingan lagi, Verstappen mendahului manakala Perez naik ke tempat ketujuh dan, secara mengejutkan Albon melepasi Sainz untuk tempat keenam.

Pada hari Williams meraikan Grand Prix ke-800 mereka, ia adalah satu keseronokan yang tepat pada masanya dan, dengan McLaren bersinar, melontar ke era yang lain. — AFP

Related Post

Leave a Comment