Verstappen memuji pasukan selepas petak pertama Kanada yang ‘sangat licin’

Donna

MONTREAL, Kanada, 18 Jun — Max Verstappen memberi pujian kepada pasukan Red Bullnya yang membuat keputusan pada hari Sabtu selepas menduduki tempat pertama dalam kelayakan yang dilanda hujan untuk Grand Prix Kanada hari ini.

Juara dunia berganda bertahan itu, yang mengetuai rakan sepasukan Red Bull, Sergio Perez dengan 53 mata dalam perlumbaan kejuaraan, berkata anak kapalnya membuat semua panggilan yang tepat pada masa yang sesuai dalam keadaan yang berubah-ubah.

“Saya rasa semalam tidak hebat untuk saya jadi kami membuat sedikit perubahan pada kereta dan, sudah tentu, hari ini basah sepenuhnya jadi ia agak berbeza,” kata pengendali Belanda itu.

“Tetapi saya rasa kereta itu bertambah baik secara umum untuk dipandu dan dalam keadaan basah seperti hari ini anda perlu sentiasa mengikuti semua syarat dan keputusan.

“Ia sangat licin di beberapa tempat, tetapi kami membuat semua panggilan yang betul pada masa yang sesuai untuk melakukan masa pusingan. Dan sudah tentu, saya sangat gembira untuk berada di petak pertama di sini lagi.”

Ia adalah petak pertama kedua berturut-turut di Litar Gilles Villeneve, melengkapkan hatrik petak selepas Monaco dan Sepanyol dan merupakan petak kelimanya musim ini dan ke-25 dalam kariernya.

Perez, yang menaruh harapan untuk merangkul cabaran kejuaraan yang serius tahun ini, mengalami satu lagi hari yang mengecewakan dengan terlepas peluang mencapai penentuan sepuluh teratas terakhir untuk perlumbaan kedua berturut-turut.

Pemandu Mexico itu berkata dia bergelut dengan pemilihan tayarnya dan menyifatkan sesi itu sebagai “sedikit loteri”.

Perez layak 12ke di belakang pemandu Ferrari, Charles Leclerc yang turut bergelut untuk prestasi tayar dalam keadaan yang berubah-ubah. — AFP

Related Post

Leave a Comment