Verstappen memberi tumpuan kepada kejayaan Red Bull untuk menamatkan kemarau Silverstone

Donna

SILVERSTONE, 7 Julai — Max Verstappen yang tenang dan fokus semalam meluahkan rasa lega kerana pasukan Red Bullnya mengekalkan pendahuluan yang sangat sihat ke atas semua pesaing mereka walaupun memperkenalkan lebih sedikit peningkatan musim ini.

Bercakap di Silverstone pada malam sebelum latihan pembukaan di Grand Prix British hujung minggu ini, juara bertahan dunia berganda dan pendahulu siri itu mencurahkan keyakinan.

“Kami mempunyai permulaan yang baik untuk tahun ini dan kami memahami kereta kami dengan lebih baik dan lebih baik dengan setiap perlumbaan – apa yang kami mahu dan apa yang kami perlukan,” kata lelaki Belanda berusia 25 tahun itu.

“Tetapi kami tidak berdiam diri. Memang benar, mungkin, pasukan lain bercakap lebih banyak tentang kemas kini dan peningkatan yang lebih besar daripada satu perlumbaan ke perlumbaan seterusnya, tetapi kami membawa barangan juga kerana perlu untuk kekal di hadapan.

“Jadi ia sudah tentu satu petanda yang baik, saya fikir kami telah melakukan kurang daripada beberapa pesaing kami — yang saya fikir agak jelas dan kami masih mempunyai margin yang baik.

“Sudah tentu, ia sedikit lebih besar di beberapa trek daripada yang lain, tetapi secara keseluruhan kami mempunyai pakej asas yang kukuh dan hanya untuk kami memastikan bahawa kami mendapat semua potensi daripadanya setiap hujung minggu.”

Rekod McLaren di depan mata

Verstappen tiba di Silverstone dengan kelebihan 81 mata dalam perlumbaan kejuaraan pemandu ketika dia menuju, nampaknya tidak dapat dielakkan, untuk gelaran dunia ketiga berturut-turut, setelah memenangi lima perlumbaan terakhir.

“Saya rasa kereta kami tidak begitu hebat di litar jalanan,” tambahnya. “Tempat dengan banyak trek beralun, maka kereta kami tidak begitu hebat dan itulah sebabnya margin kemenangan kami sedikit lebih kecil di Monaco.

“Ia tidak hebat sama ada di Montreal, sebagai contoh, dan kami tahu masih terdapat beberapa litar jalanan yang akan datang di mana ia berpotensi, sekali lagi, sedikit lebih sukar untuk kami.”

Pengakuan itu mencadangkan dia mungkin gusar, tetapi sikap dan rekod prestasinya tahun ini menunjukkan tidak banyak yang boleh dilakukan pesaingnya selain berharap Red Bull mengalami masalah kebolehpercayaan.

Verstappen terlepas kemenangan di Silverstone tahun lalu dan pada 2021 kerana serpihan di trek dan kemalangan masing-masing dan sangat bermotivasi untuk menang di litar yang paling hampir dengan ibu pejabat pasukan di Milton Keynes.

“Ya, kadang-kadang anda mendapat sedikit nasib malang?” dia akur. “Tetapi kami tahu kereta kami mungkin lebih baik dan lebih kompetitif berbanding tahun lepas. Jadi saya hanya menantikan hujung minggu dan berharap keputusan yang baik.”

Setelah memenangi 10 perlumbaan terakhir, Red Bull boleh menyamakan kedudukan dengan McLaren dengan rekod 11 kemenangan – yang dibuat oleh pasukan British pada 1988 – jika mereka menang di Silverstone pada hari Ahad. — AFP

Related Post

Leave a Comment