Verstappen membalas serangan Hamilton atas penguasaan Red Bull

Donna

SPIELBERG, 30 Jun — Max Verstappen mengingatkan musuh lama Lewis Hamilton bahawa ‘hidup ini tidak adil’ selepas tujuh kali juara dunia Mercedes mencadangkan Formula Satu memerlukan perubahan peraturan untuk mengekang Red Bull.

Verstappen telah memenangi enam daripada lapan perlumbaan setakat musim ini dan sudah mendahului 69 mata daripada pesaing terdekat dan rakan sepasukan Sergio Perez menjelang Grand Prix Austria hujung minggu ini di Red Bull Ring Spielberg.

Red Bull tidak tewas tahun ini dan memburu kemenangan ke-10 berturut-turut selepas memenangi 18 daripada 19 terakhir. Mereka mendahului 154 mata daripada Mercedes di tempat kedua.

Hamilton, yang pasukannya sendiri memenangi lapan gelaran pembina berturut-turut dari 2014-21, bimbang kelebihan Red Bull kini begitu hebat sehingga mereka sudah boleh berhenti membangunkan kereta semasa untuk menumpukan perhatian pada 2024.

“Saya fikir akhirnya berkemungkinan … pada penghujung tahun kami mungkin akan menangkap Red Bull, tetapi itu mungkin kerana mereka sudah memberi tumpuan kepada kereta tahun depan,” kata warga Britain itu kepada televisyen Sky Sports.

“Mereka tidak perlu membuat sebarang perubahan pada kereta ini lagi kerana mereka sudah jauh di hadapan.

“Saya fikir FIA (yang memerintah) mungkin perlu meletakkan masa apabila semua orang dibenarkan mula membangunkan kereta tahun depan. Katakan pada 1 Ogos, di situlah semua orang boleh bermula supaya tiada siapa yang boleh mendapat kelebihan pada tahun hadapan, kerana itu menyebalkan.”

Apabila penguasaan masa lalu Mercedes ditunjukkan, Hamilton berkata pasukannya tidak pernah mengalihkan perhatian mereka kepada tahun depan seawal ini.

“Ia perlu berubah kerana itulah sebabnya anda mempunyai penguasaan untuk sekian lama dan mereka terus membenarkannya berlaku,” tambah warga Britain itu.

Ditanya dalam sidang akhbar rasmi FIA mengenai komen Hamilton, Verstappen menyapu garam di bahagian luka.

“Kehidupan juga tidak adil,” jawab pemain berusia 25 tahun itu, yang menafikan Hamilton kejuaraan kelapan rekod dan meraih gelaran pertamanya pada 2021 dalam perlawanan akhir Abu Dhabi yang sangat kontroversi yang masih membahagikan sukan itu.

“Ia bukan sahaja F1. Banyak perkara dalam hidup tidak adil jadi kita hanya perlu menanganinya.”

Bercakap kemudian kepada televisyen Sky Sports, Verstappen menambah: “Kami tidak bercakap tentang itu ketika dia memenangi kejuaraan, bukan? Jadi saya rasa kita tidak patut sekarang.

“Begitulah Formula Satu berfungsi. Apabila anda mempunyai kereta yang kompetitif, ia adalah hebat. Tetapi pada satu ketika anda juga perlu melihat ke hadapan untuk tahun seterusnya.

“Sudah tentu orang di belakang mengatakan perkara seperti ini tetapi mereka juga tidak boleh lupa apabila mereka menang bagaimana rupanya…” — Reuters

Related Post

Leave a Comment