Verstappen dipersenjatai dengan peningkatan dalam mengejar kejayaan Hungary

Donna

BUDAPEST, 20 Julai ― Juara bertahan dan pendahulu siri pelarian Max Verstappen akan dipersenjatai dengan beberapa peningkatan pada kereta Red Bullnya ketika dia berusaha untuk mengulangi kemenangannya pada 2022 di Grand Prix Hungary hujung minggu ini.

Dalam perlumbaan kedua terakhir sebelum rehat Ogos Formula Satu, pemain Belanda berusia 25 tahun itu akan berusaha untuk melanjutkan kelebihan 99 mata ke atas rakan sepasukan Sergio Perez.

Tetapi dia akan sedar bahawa kumpulan pengejaran semakin menghampiri selepas kemenangan tipisnya mendahului pemandu McLaren Lando Norris di Grand Prix Britain di mana juara tujuh kali Lewis Hamilton menduduki tempat ketiga untuk Mercedes.

Kedua-dua warga Britain itu akan membawa harapan untuk terus berjaya di litar Hungaroring yang ketat dan berliku-liku di mana Hamilton, terutamanya, sering menyinar pada masa lalu dalam perjalanannya untuk mencatat rekod lapan kemenangan Hungary.

“Ini sentiasa menarik,” kata Verstappen.

“Tahun lepas, adalah sukar untuk membuat panggilan yang betul dengan hujan masuk dan suhu yang lebih sejuk, tetapi sebagai satu pasukan kami kekal tenang dan membuat keputusan yang betul.

“Dan hujung minggu ini, kami mempunyai beberapa peningkatan jadi mudah-mudahan mereka akan melakukan apa yang kami harapkan mereka lakukan — supaya kami dapat mencari prestasi tambahan.”

Dia menyifatkan litar daya turun tinggi, dengan selekoh berkelajuan rendah, sebagai “landasan yang menakjubkan untuk dipandu dan juga sangat teknikal… pastinya tempat yang saya nantikan”.

Selepas enam kemenangan berturut-turut dan lapan dalam sepuluh perlawanan tahun ini, Verstappen kelihatan ditakdirkan untuk memburu kejuaraan pemandu ketiga berturut-turut manakala Red Bull nampaknya bersedia untuk mengekalkan mahkota pembina mereka dengan keselesaan yang sama.

‘Pesanan turun naik’

Bos pasukan Mercedes, Toto Wolff, bagaimanapun, tetap bertekad untuk mengganggu kemajuan mereka dan ingin menghalang pemain Belanda itu menambah 43 kemenangan kerjayanya setakat ini.

“Kami meluaskan kelebihan P2 kami dalam kejohanan di Silverstone,” katanya. “Pesanannya turun naik hampir setiap hujung minggu. Kami perlu menambah prestasi jika kami mahu merapatkan jurang dan berjuang untuk kemenangan.

“Beberapa pasukan telah membuat keuntungan besar baru-baru ini dan ini telah membawa beberapa pasukan ke dalam perjuangan dengan kami, terutamanya McLaren. Ia mengagumkan dan memberi kami galakan bahawa kami juga boleh mencari keuntungan.”

Tahun lalu, Mercedes beraksi cemerlang di Hungary dengan petak pertama George Russell dan penamat podium berganda.

“Perlumbaan ini juga menandakan satu dekad sejak kemenangan pertama Lewis bersama kami,” tambah Wolff. “Jadi, ia adalah litar yang penuh dengan kenangan indah dan, harapnya, kami boleh mempunyai satu lagi persembahan yang mantap.

“Kami mahu membawa perjuangan kepada saingan kami.”

Daripada pencabar di belakang Red Bull, Mercedes kelihatan ancaman yang paling berkemungkinan hujung minggu ini manakala McLaren boleh mencari kereta mereka, jadi di rumah di selekoh berkelajuan tinggi Silverstone, bergelut.

Itu mungkin memberi peluang kepada Aston Martin dan Ferrari untuk memulihkan kilauan yang hilang, terutamanya juara dua kali Fernando Alonso, manakala Esteban Ocon dari Alpine, pemenang pada 2021 apabila dia mempunyai Alonso sebagai rakan sepasukan, telah menggesa pasukannya untuk bertindak balas selepas dua keputusan buruk.

“Kami kecewa kerana kami masih tidak berada di tempat yang kami mahu dari segi keputusan, terutamanya memandangkan kami belum memaksimumkan potensi kereta itu,” katanya. “Jadi kami telah duduk dan menyemak pelbagai perkara dan bersedia untuk beberapa minggu akan datang.

“Kami sedang mencari untuk bangkit semula di Budapest dan di Spa, menjejaki kejayaan kami pada masa lalu. Saya mengharapkan kita menundukkan kepala dan bekerja keras serta bertindak balas dengan cepat. Selepas menang di sini, ini adalah salah satu trek kegemaran saya.” ― AFP

Related Post

Leave a Comment