Verstappen berhati-hati untuk menyalahkan litar Spa atas kemalangan maut

Donna

SPIELBERG BEI KNITTELFELD (Austria), 2 Julai — Max Verstappen berhati-hati untuk menyalahkan litar Spa-Francorchamps di Belgium atas kemalangan maut yang meragut nyawa rakan warga Belanda semalam.

Juara dunia berganda bertahan itu memenangi perlumbaan pecut basah dan kering yang dilanda hujan mendahului rakan sepasukan Red Bull Sergio Perez sebelum dia mengulas tragedi di litar Belgium, salah satu kegemarannya.

Verstappen berkata dia berasa “amat sedih” apabila mengetahui kematian remaja Dilano Van ‘t Hoff dalam keadaan hujan di Kemmel Straight dalam kemalangan semasa perlumbaan Kejuaraan Eropah Serantau Formula.

“Saya tidak mengenalinya secara peribadi,” jelasnya.

“Dia seorang pemandu perlumbaan Belanda, seorang pemandu baharu yang mempunyai impian yang sama seperti yang kita semua miliki ketika kita berada pada usia itu, mahu masuk ke Formula Satu atau apa sahaja.

“Ia amat menyedihkan untuk seluruh keluarga dan semua yang terlibat. Pasukan MP Motorsport — Saya mengenali ramai orang di sana.”

Beliau menambah bahawa pengajaran harus diambil daripada nahas itu, tetapi mengingatkan agar tidak menyalahkan susun atur litar.

“Kita perlu melihat situasi seperti ini. Memang mudah untuk menyalahkan trek, tetapi saya fikir juga melihat betapa basahnya dan perkara-perkara sebegini, pasti ada perkara yang perlu kita lihat untuk masa depan.

“Apa yang boleh kita lakukan untuk melindungi pemandu dengan lebih baik? Saya rasa hari ini ia tidak perlu sebenarnya.”

Van ‘t Hoff, 18, adalah pemandu junior kedua yang terbunuh di litar Spa dalam tempoh empat tahun.

Lelaki Perancis, Anthoine Hubert terbunuh dalam kemalangan Formula Dua yang serupa di Raidillion, sebahagian daripada trek yang mengikuti selekoh Eau Rouge yang terkenal dan berhampiran dengan lurus Kemmel.

Pemandu Aston Martin, Lance Stroll berkata dia mahu melihat susun atur litar diubah.

“Ia adalah hari yang tragis,” katanya. “Kami kehilangan seorang pemandu hari ini jadi saya mahu semua orang memikirkan perkara itu. Fikiran saya bersama dia.

“Ia menghancurkan hati saya. Saya rasa Eau Rouge di Spa perlu mengkaji kerana kami telah kehilangan dua pemandu di sana dalam tempoh empat atau lima tahun. Ia benar-benar berbahaya. Kami berkata begitu setiap tahun dan ia tidak adil. Ia perlu berubah.”

Menurut harian Belanda La Deriere Heure/Les Sportskereta Van ‘t Hoff melanggar penghadang pada kelajuan lebih 200kmj dan pemandu berikut tidak dapat mengelak daripada merempuh keretanya yang dirempuh.

Selepas perlumbaan basah-kering di Spielberg, di mana Verstappen menang selepas terselamat daripada pertembungan sudut pertama dengan rakan sepasukan Red Bull Perez, terdapat banyak perdebatan mengenai perlumbaan dalam keadaan yang sangat basah dengan penglihatan yang sedikit atau tiada.

“Dia menolak saya,” jerit Verstappen yang marah. “Ia boleh jadi satu tindakan yang sangat besar. Kita perlu berbual tentang perkara itu.”

Perez berkata dia tidak melihat Verstappen kerana jarak penglihatan yang lemah dan pasangan itu telah menyelesaikan perbezaan mereka. “Ia adalah saat berbulu,” kata Verstappen kemudian.

Bos pasukan Christian Horner berkata pasangan itu perlu mengelak insiden serupa pada masa hadapan dan perlu memastikan mereka memberi ruang antara satu sama lain.

“Peraturannya sangat adil, berlumba dengan keras, tetapi memberi ruang antara satu sama lain.”

Kemenangan Verstappen di hadapan Perez dalam satu-dua Red Bull memberikannya lapan mata untuk melanjutkan pendahuluan kejuaraan kepada 70 mata di hadapan Grand Prix Austria Ahad ini. — AFP

Related Post

Leave a Comment