Versailles membuka semula bilik peribadi Marie-Antoinette

Donna

PARIS, 20 Jun ― Chateau Versailles akan membuka semula bilik peribadi Ratu Marie-Antoinette sebagai sebahagian daripada sambutan ulang tahun ke-400 yang sedang berlangsung.

Pangsapuri yang dipulihkan akan dibuka semula kepada orang ramai pada 20 Jun, menampilkan 100 meter persegi (1,000 kaki persegi) ruang kediaman mewah di mana ratu terakhir Perancis bermain dengan anak-anaknya dan menerima rakan-rakan.

Ia merupakan bahagian terakhir pemulihan Queen’s Hamlet dan Trianon, satu siri kotej dan tempat percutian yang dibina jauh dari istana utama.

Ia memberikan “pemahaman baharu tentang sejarah, dengan paradoks antara kehidupan awam dan peribadi, etika dan keintiman, ringkasan sejarah yang luar biasa dalam beberapa meter persegi,” kata Catherine Pegard, yang mengendalikan istana.

Istana itu, yang mengalu-alukan hampir tujuh juta pengunjung tahun lalu, bertarikh lewat 1623 apabila Raja Louis XIII mengarahkan pembesaran pondok perburuan kecil di tapak seluas 800 hektar itu.

“Ulang tahun ini terutamanya bertujuan untuk menyatakan kesinambungan sejarah di Versailles selama 400 tahun yang lalu dan untuk menunjukkan bahawa kami akan terus membuka dan memulihkan (bahagian istana) serta menghidupkannya,” kata Pegard.

Pangsapuri Marie-Antoinette termasuk boudoir, perpustakaan dan bilik biliard. Dia mengakses tempat perlindungan melalui pintu rahsia yang tersembunyi di dalam bilik tidur rasminya.

Istana itu juga sedang menyediakan galeri baharu khusus untuk sejarahnya, untuk dibuka pada bulan September.

“Di Versailles, kerja tidak pernah berakhir,” kata Pegard, yang telah menyelia pelbagai jenis pemulihan sejak mengambil alih pada 2011.

Ini termasuk Buffet d’eau Fountain, pangsapuri anak lelaki Louis XV, Dauphin Louis-Ferdinand, serta apartmen perempuan simpanan kegemarannya, Jeanne Becu atau Madame Du Barry. ― AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment