Venus Williams menyerahkan kad liar Wimbledon

Donna

LONDON, 21 Jun — Juara perseorangan Wimbledon lima kali, Venus Williams telah dianugerahkan wild card untuk kejohanan bulan depan.

Pemain Amerika Syarikat itu, yang bermain beregu campuran di Kelab All England tahun lalu, tidak beraksi dalam acara perseorangan sejak 2021 tetapi mengulangi tahun-tahun pada hari Isnin untuk menewaskan Camila Giorgi di acara WTA Birmingham, beberapa hari selepas hari jadinya yang ke-43.

Williams bermain kejohanan pertamanya sejak Januari di acara padang rumput di Belanda minggu lalu sebelum ke Birmingham.

Kemenangan tiga set ke atas Giorgi adalah kemenangan pertamanya menentang lawan 50 teratas sejak 2019.

Sepuluh kad liar perseorangan telah diserahkan kepada pemain lelaki dan wanita Britain, termasuk Liam Broady dan Katie Boulter, manakala pemain Ukraine, Elina Svitolina akan berada dalam undian selepas dia terlepas kejohanan tahun lalu kerana kehamilannya.

Bekas pemain nombor tiga dunia, Svitolina, yang mara ke separuh akhir Wimbledon pada 2019, melahirkan anak pada Oktober tetapi mara ke suku akhir di Terbuka Perancis tahun ini.

Pemain Belgium David Goffin, pemain nombor 124 dunia, telah dilayangkan kad liar berikutan kejayaannya mara ke suku akhir pada 2022.

Kelab All England mempunyai satu lagi kad liar perseorangan wanita dan dua lagi kad liar perseorangan lelaki untuk diedarkan. — AFP

Related Post

Leave a Comment