Venus Williams kembali ke tahun-tahun untuk memenangi perlawanan pembukaan Birmingham

Donna

BIRMINGHAM, 20 Jun — Venus Williams meraih kemenangan pertamanya ke atas lawan 50 terbaik dalam tempoh empat tahun apabila bekas pemain nombor satu dunia itu menewaskan Camila Giorgi dalam acara WTA di Birmingham semalam.

Mengabaikan masalah lutut yang memerlukan rawatan pada set pertama dan menyebabkan dia hampir menangis, Williams memenangi perlawanan perseorangan buat kali kedua dalam tempoh hampir dua tahun.

Pemain berusia 43 tahun itu bertarung dengan kemenangan pusingan pertama 7-6 (7/5), 4-6, 7-6 (8/6) ke atas pemain nombor 48 dunia Giorgi dalam masa tiga jam 16 minit.

Williams telah bermain di gelanggang rumput di Belanda minggu lalu untuk penampilan kejohanan pertamanya sejak Januari dan dia boleh difahami kadangkala berkarat menentang Giorgi.

Tetapi juara Wimbledon lima kali itu juga mempamerkan kejayaannya semasa pertemuan yang menarik.

Dia menukar mata perlawanan keduanya dalam set terakhir tie-break, memegang tangannya tinggi-tinggi dan berulang kali mengepam penumbuknya ketika orang ramai meraung kegembiraan.

Williams mungkin sudah memasuki senja kerjayanya yang gemilang, tetapi juara tujuh kali Grand Slam itu masih menikmati perasaan memenangi perlawanan yang sukar.

“Yang ini sangat manis kerana saya telah lama meninggalkan lawatan itu,” katanya.

“Beberapa tahun kebelakangan ini saya mempunyai sedikit atau tiada perlawanan dan itu sangat mencabar.

“Saya hampir rasa apabila saya berada di gelanggang, saya teringat tentang perkara yang pernah saya lakukan yang berfungsi dengan baik, jadi terdapat banyak kenangan dan deja vu.”

Williams berdepan perlawanan peringkat 16 terakhir menentang pemain Republik Czech, Linda Noskova atau pilihan kedua dari Latvia, Jelena Ostapenko.

“Tenis adalah hebat. Terdapat begitu ramai orang yang ingin melakukan apa yang saya lakukan sekarang jadi saya tidak mengambil mudah,” kata Williams.

“Saya menghadapi beberapa cabaran besar dalam perlawanan itu. Saya rasa itu membawa emosi keluar.”

Terdapat emosi yang berbeza untuk seorang lagi bekas pemain 10 teratas yang kembali ke padang, dengan Elina Svitolina dikalahkan 6-2, 6-0 oleh Linda Fruhvirtova, 18, Czech, dalam masa kurang sejam.

Svitolina membuat kemunculan semula yang cemerlang di atas tanah liat selepas kelahiran anak perempuan Skai Oktober lalu, mara ke suku akhir Terbuka Perancis, tetapi pemain berusia 28 tahun itu tidak dapat menjejakkan kakinya di atas rumput.

“Saya bergelut pada awalnya dan jelas sekali di atas rumput anda tiada masa untuk menyesuaikan diri. Bagi saya, ia tidak berlaku hari ini tetapi saya akan pergi ke gelanggang latihan dan cuba melakukan yang lebih baik pada masa akan datang,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment