Van der Sar keluar dari rawatan rapi, berharap untuk pulang ke rumah

Donna

THE HAGUE, 19 Julai — Bekas penjaga gol antarabangsa Belanda, Edwin van der Sar berada di luar rawatan rapi dan berharap untuk pulang minggu depan selepas mengalami pendarahan otak yang mengancam nyawa.

Pemain berusia 52 tahun itu, yang bermain untuk Ajax Amsterdam dan kemudian Manchester United, sedang bercuti di pulau Croatia apabila dia jatuh sakit hampir dua minggu lalu.

“Saya gembira untuk berkongsi bahawa saya tidak lagi berada di unit rawatan rapi,” kata Van der Sar di akaun Twitternya lewat pada hari Selasa.

Dia juga menyiarkan gambar berpegangan tangan dengan isterinya Annemarie di katil hospitalnya dengan pasangan itu tersenyum.

“Namun, saya masih di hospital. Saya berharap untuk pulang minggu depan dan mengambil langkah seterusnya dalam pemulihan saya!” Van der Sar berkata.

Van der Sar mengumumkan pada Mei bahawa dia akan berhenti sebagai ketua eksekutif Ajax selepas musim terburuk dalam 14 tahun untuk kelab Belanda bersejarah itu yang menduduki tempat ketiga dalam Eredivisie.

Van der Sar beraksi sebanyak 130 kali bermain untuk Ajax dari 1990-1999, memenangi Liga Juara-Juara pada 1995.

Dia menjulang Piala Eropah sekali lagi pada 2008 bersama Manchester United selepas beraksi di Juventus dan Fulham. — AFP

Related Post

Leave a Comment