V Shem berkata belum ada rancangan untuk menutup raket

Donna

KUALA LUMPUR, 6 Julai — Ketika usianya semakin meningkat, pemenang pingat perak Sukan Olimpik 2016, Goh V Shem, belum bercadang untuk menyebutnya sehari daripada badminton.

Malah, pemain badminton profesional beregu lelaki berusia 34 tahun itu berikrar untuk berusaha keras selagi badannya “membenarkan” dia terus bermain.

“Jika saya boleh bermain dan jika ada penaja saya akan teruskan…lagipun badminton adalah hobi saya,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas Kejohanan Kebangsaan 2023 di Stadium Juara, Bukit Kiara, di sini, hari ini.

Terdahulu, V Shem yang membentuk gandingan gores bersama Nur Mohd Azriyn Ayub tersingkir daripada pusingan kedua di tangan Chia Wei Jie-Liew Xun dari Persatuan Badminton Malaysia, 16-21, 7-21.

Dalam pada itu, V Shem telah mengesahkan bahawa dia telah berpisah dengan pasangan sebenar, Lim Khim Wah.

Bagaimanapun, dia enggan mendedahkan lebih lanjut mengenai perpisahan mereka.

“Kami telah menarik diri daripada Terbuka Korea 2023 akan datang (18-23 Julai) dan Terbuka Australia (1-6 Ogos),” katanya.

Kali terakhir V Shem bermain dengan Khim Wah adalah bulan lalu apabila mereka tewas pusingan pertama kepada beregu tuan rumah, Chen Zhi Ray-Lu Chen, 17-21, 14-21.

Justeru, pemain kelahiran Kuala Lumpur itu berharap dia akan mencari pasangan sesuai secepat mungkin sebelum boleh kembali ke gelanggang.

“Agak sukar untuk mendapatkannya terutama daripada pemain profesional kerana kebanyakan mereka mempunyai pasangan sendiri,” katanya.

V Shem bersama gandingan ketika itu, Tan Wee Kiong hampir memenangi pingat emas Sukan Olimpik pertama Malaysia di Brazil sebelum tumbang kepada pasangan China Fu Haifeng-Zhang Nan, 21-16, 11-21, 21-23 pada perlawanan akhir. — Bernama

Related Post

Leave a Comment