Usme, Caicedo menjaringkan gol untuk mengangkat Colombia 2-0 ke atas Korea Selatan dalam Piala Dunia Wanita

Donna

SYDNEY, 25 Julai ― Catalina Usme dan Linda Caicedo menjaringkan gol untuk memberikan Colombia kemenangan 2-0 ke atas Korea Selatan dalam perlawanan pembukaan Piala Dunia Wanita hari ini, menafikan Korea itu hanya kemenangan kedua mereka dalam empat penampilan di kejohanan itu.

Usme menjaringkan gol menerusi sepakan penalti pada minit ke-30 selepas bola baling Korea Selatan, menghantar penjaga gol Yoon Younggeul ke arah yang salah sebelum memasukkan bola ke sudut jauh.

Caicedo, penyerang berusia 18 tahun untuk Real Madrid, menggandakan pendahuluan Colombia sembilan minit kemudian, melancarkan pukulan tinggi yang mendapat Yoon, tetapi tanpa kuasa untuk melepasi palang. Bola itu memancut ke dalam jaring, menggembirakan penyokong Colombia yang berpakaian kuning di Stadium Bola Sepak Sydney.

Remaja Korea kelahiran Amerika, Casey Phair menjadi pemain termuda yang mengambil bahagian dalam sejarah Piala Dunia Wanita, beraksi pada minit ke-78, hanya 26 hari selepas hari jadinya yang ke-16.

Ia adalah perlawanan terakhir pusingan pembukaan perlawanan kumpulan dan perlawanan ke-300 dalam sejarah Piala Dunia Wanita. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment