Unifi Mobile memanfaatkan rangkaian 4G Maxis untuk meningkatkan liputan mudah alihnya di seluruh negara

Donna

TM telah menandatangani perkongsian strategik dengan Maxis yang akan menambah baik liputan Unifi Mobile di seluruh negara. Di bawah kerjasama itu, TM akan dapat mengakses Rangkaian Teras Berbilang Operator (MOCN) 4G Maxis serta perkhidmatan Perayauan Domestik 4G dan 2G untuk meningkatkan sambungan mudah alihnya di seluruh Malaysia.

Menurut kenyataan bersama itu, MOCN ialah mekanisme perkongsian rangkaian yang membolehkan rangkaian teras yang berbeza berkongsi Rangkaian Akses Radio (RAN) yang sama. Dengan perkongsian ini, TM boleh meluaskan liputan 4Gnya ke seluruh negara dengan menggunakan infrastruktur RAN Maxis. Ini akan membantu meningkatkan liputan populasi Unifi Mobile kepada lebih daripada 95%.

Di bawah perjanjian itu, Maxis akan menyediakan kira-kira 6,800 tapak untuk 4G MOCN dan perayauan domestik, dan 10,000 tapak untuk perayauan domestik 2G. Ini akan memberi manfaat kepada pengguna di kawasan luar bandar dan bandar di seluruh negara.

Mengulas mengenai majlis yang diadakan di Ibu Pejabat TM di Cyberjaya, Ketua Pegawai Eksekutif Maxis Goh Seow Eng berkata, “Ini merupakan satu pencapaian penting bagi Maxis yang mewakili keupayaan dan rekod prestasi kami dalam menyediakan rangkaian mudah alih berkualiti tinggi. Kami berharap untuk maju ke hadapan dengan TM dalam inisiatif ini. Kerjasama industri adalah cara yang betul ke hadapan kerana ia akhirnya akan memberi manfaat kepada pengguna dengan liputan yang lebih luas melalui kecekapan kos yang lebih baik dan penggunaan sumber kami yang lebih cekap.”

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM Datuk Imri Mokhtar berkata, “Kami menyaksikan satu langkah penting dalam usaha kerjasama industri ke arah perkongsian infrastruktur. Perkongsian kami akan meningkatkan cadangan mudah alih 4G TM untuk menyampaikan pengalaman pelanggan yang luar biasa untuk pelanggan rumah, PKS dan perusahaan. Ia akan melengkapkan tawaran 5G kami, dan membuka jalan kepada inovasi dan kerjasama yang lebih besar, untuk menyampaikan penyelesaian dan perkhidmatan untuk semua rakyat Malaysia.”

Sebelum ini, Unifi Mobile (dahulunya Webe/P1) telah menandatangani perjanjian perayauan domestik dengan Celcom pada 2016. Jika pengguna Unifi Mobile berada di luar liputan mudah alih TM, pengguna masih boleh berhubung melalui rangkaian Celcom. Pada 2019, Celcom dan Unifi Mobile menandatangani perjanjian rangkaian untuk perayauan domestik 4G dan perkhidmatan MOCN untuk tempoh 3 tahun.

Unifi Mobile juga menawarkan perkhidmatan 5G kerana TM telah menandatangani perjanjian capaian dengan Digital Nasional Berhad pada akhir 2022. Walaupun telah menamatkan perjanjian langganan saham dengan DNB baru-baru ini, pelanggan Unifi Mobile masih boleh terus mengakses 5G tanpa gangguan.

Related Post

Leave a Comment