Unesco: neuroteknologi supercaj AI mengancam privasi mental

Donna

PARIS, 14 Julai — Gabungan kemajuan “kelajuan meledingkan” dalam neuroteknologi, seperti implan otak atau imbasan yang semakin boleh mengintip ke dalam minda, dan kecerdasan buatan menimbulkan ancaman kepada privasi mental, Unesco memberi amaran semalam.

Agensi sains dan budaya PBB telah mula membangunkan “rangka kerja etika” global untuk menangani kebimbangan hak asasi manusia yang ditimbulkan oleh neuroteknologi, katanya pada persidangan di Paris.

Neuroteknologi adalah bidang yang semakin berkembang yang ingin menyambungkan peranti elektronik ke sistem saraf, kebanyakannya setakat ini untuk merawat gangguan neurologi dan memulihkan pergerakan, komunikasi, penglihatan atau pendengaran.

Baru-baru ini neuroteknologi telah ditambah dengan algoritma kecerdasan buatan yang boleh memproses dan belajar daripada data dengan cara yang tidak pernah mungkin, kata Mariagrazia Squicciarini, ahli ekonomi Unesco yang pakar dalam AI.

“Ia seperti meletakkan neurotek pada steroid,” katanya kepada AFP.

Gabriela Ramos, penolong ketua pengarah Unesco untuk sains sosial dan manusia, berkata bahawa penumpuan neuroteknologi dan AI ini adalah “jauh dan berpotensi memudaratkan”.

“Kami berada di laluan ke dunia di mana algoritma akan membolehkan kami menyahkod proses mental manusia dan secara langsung memanipulasi mekanisme otak yang mendasari niat, emosi dan keputusan mereka,” katanya pada persidangan itu.

Pada bulan Mei, saintis di Amerika Syarikat mendedahkan mereka telah menggunakan imbasan otak dan AI untuk menukar “intisari” apa yang orang fikirkan kepada perkataan bertulis – selagi mereka menghabiskan masa yang lama di dalam mesin fMRI yang besar.

Lewat bulan itu, firma jutawan Elon Musk Neuralink menerima kelulusan untuk menguji implan otak bersaiz syiling pada manusia di Amerika Syarikat.

Musk telah berkata matlamat utamanya adalah untuk memastikan bahawa manusia tidak terpengaruh secara intelektual oleh AI – walaupun semalam dia melancarkan syarikat kecerdasan buatannya sendiri xAI.

Squicciarini menekankan bahawa Unesco tidak mengatakan bahawa neuroteknologi adalah perkara yang buruk.

“Jika ada, ia hebat,” katanya sambil menunjukkan bagaimana teknologi itu boleh membolehkan orang buta melihat semula, atau orang lumpuh berjalan.

Tetapi dengan neuroteknologi “majukan pada kelajuan meledingkan,” Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres berkata bahawa garis panduan etika diperlukan untuk melindungi hak asasi manusia.

Pelaburan dalam syarikat neurotek meningkat sebanyak 22 kali ganda dari 2010 hingga 2020, meningkat kepada AS$33.2 bilion, menurut laporan Unesco baharu yang dikarang bersama oleh Squicciarini.

Bilangan paten untuk peranti neurotek meningkat dua kali ganda antara 2015 dan 2020, dengan Amerika Syarikat menyumbang hampir separuh daripada semua paten di seluruh dunia, kata laporan itu.

Pasaran peranti neurotech diunjurkan mencecah AS$24.2 bilion menjelang 2027. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment