Ulasan buku: ‘Diselesaikan!: 8 Strategi Menjadi Peguam Berapi Tanpa Mencabuli Integriti dan Keperibadian Anda’ oleh Sitpah Selvaratnam

Donna

PETALING JAYA, 11 Julai — Terdapat garis halus antara keburukan dan kemasyhuran.

Semua rakyat Malaysia pernah mendengar tentang penipu-pelarian-pembiaya Low Taek Jho aka Jho Low, yang namanya sinonim dengan skandal kewangan 1MDB.

Jho Low, yang didakwa di Amerika Syarikat atas tuduhan berkaitan penipuan itu, dikatakan bersembunyi di Macau.

Kehinaan itu telah menarik dia menjadi pemalu dan kejam.

Di sisi kemasyhuran syiling dan berbau seperti bunga mawar ialah peguam Malaysia Sitpah Selvaratnam.

Dia mengetuai pasukan yang berjaya melaksanakan penangkapan kapal layar Jho Low Equanimity dan akhirnya dijual pada harga AS$126 juta pada 2019.

Tidak lama selepas itu, Sitpah menulis perjalanannya yang luar biasa Penangkapan Superyacht Equanimity: Bagaimana Malaysia menuntut semula apa yang menjadi miliknya.

Tiba-tiba dia menjadi berita.

Orang ramai menghujani Sitpah dengan soalan tentang peranannya sebagai seorang peguam, isteri, ibu dan anak perempuan dan bagaimana dia menyesuaikan segala-galanya.

Dia menjawab pertanyaan mereka dalam buku keduanya – Selesai!: 8 Strategi Menjadi Peguam Berapi-api tanpa Mencabuli Integriti dan Personaliti Anda.

Walaupun terdapat perkataan ‘peguam berapi-api’ dalam tajuk, buku ini adalah untuk sesiapa sahaja yang mencari jalan untuk memperbaiki diri, tanpa mengira jantina dan tahun dalam tenaga kerja, untuk berbuat baik kepada masyarakat dan berdamai dengan diri mereka sendiri.

Saya pertama kali bertemu dengan Sitpah Selvaratnam semasa panggilannya ke Badan Peguam di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di bangunan Sultan Abdul Samad pada tahun 1990.

Semasa saya melaporkan undang-undang dan pentadbiran keadilan 24–30 tahun yang lalu, adalah mencabar untuk mendapatkan peguam wanita bersedia untuk dipetik melainkan mengenai undang-undang keluarga atau wanita dan kanak-kanak.

Walaupun mereka adalah litigator yang sangat baik, peguam wanita enggan mengulas mengenai rekod dalam bidang yang secara tradisinya dilihat sebagai domain lelaki, seperti undang-undang perbankan, pekerjaan dan jenayah.

Tidak seperti kebanyakan peguam lelaki, rakan sejawat wanita mereka bimbang tentang apa yang akan difikirkan oleh bos atau pelanggan mereka.

Tempat terakhir yang saya jangkakan untuk mencari seorang peguam wanita, yang bukan sahaja melakukan kerja asas untuk pembaharuan dan lantang, adalah dalam perkapalan dan timbang tara maritim.

Sitpah berpengetahuan, cemerlang, dan tidak segan silu mendesak reformasi undang-undang dalam menangani pertikaian maritim.

Walaupun begitu, dia hanya benar-benar menjadi mata orang ramai pada 2018 apabila Peguam Negara ketika itu Tan Sri Tommy Thomas melantiknya untuk mengusahakan tuntutan kerajaan terhadap kapal layar Jho Low, yang dibeli dengan dana yang didakwa disedut daripada 1MDB.

Saya tertarik dengan separuh kedua tajuk bukunya “Tanpa melanggar integriti dan keperibadian anda”.

Kita semua telah bertemu dengan peguam, doktor, jurutera, guru dan wartawan yang dengan cepat menghilangkan integriti dan keperibadian mereka seperti pakaian kotor di dalam bakul dobi dalam tergesa-gesa mereka untuk berjaya.

Tidak lama kemudian, kedua-duanya dikorbankan untuk keuntungan, kemasyhuran dan kekayaan, dan sesuai untuk maju dalam dunia materialistik.

Sitpah kerap bertanya pada dirinya sendiri soalan ini: “Mengapa peguam sering terdorong untuk mengambil jalan yang paling tidak menentang, untuk memulakan amalan yang bersempadan dengan perniagaan yang tidak baik dan menjalankan profesion yang tidak sesuai, dan kehilangan kebebasan profesional dan integriti mereka dalam proses itu.”

Tetapi ini adalah soalan yang terpakai kepada mana-mana profesion.

Sitpah berketurunan Sri Lanka, dan saya mendapati diri saya ketawa melihat beberapa pemerhatian jujurnya tentang kehidupan kaum minoriti dan kebiasaan budaya mereka.

Tidak semua orang pergi ke luar negara untuk pengajian tinggi kerana mereka ada rezeki; selalunya, ia adalah kerana seseorang itu tidak ditawarkan untuk belajar kursus yang sama di universiti awam tempatan.

Hujah kemenangan ibunya kepada bapanya ialah: “Jangan jadikan rumah sebagai mas kahwin untuk mengahwininya; menjualnya! Dia akan memperoleh lebih banyak rumah dan menjalani kehidupan yang diperkaya.”

Satu lagi permata ialah janji yang dikeluarkan oleh bapa Sitpah daripadanya apabila dia meninggalkannya di Universiti Cardiff di Wales, Britain: “Berjanjilah dengan saya anda tidak akan membenarkan lelaki masuk ke dalam bilik anda, tidak akan terlibat dalam politik dan tidak akan minum alkohol.”

Dengan nakal, dia mengatakan bahawa dia menyimpan “beberapa daripadanya”.

Strategi untuk hidup

Dalam Diselesaikan!, Sitpah menyenaraikan lapan strategi untuk menjalani kehidupan sebagai pengembaraan.

Dia menyokong untuk menerima cabaran dan mengadakan perbualan dalaman dengan diri sendiri untuk mengetahui tujuan anda di dunia ini.

Dia telah mendapati bahawa anda boleh mempunyai lebih banyak tanpa mengorbankan integriti anda.

Sesetengah buku bantuan diri menawarkan jawapan tepuk atau formula tingkah laku untuk mencapai matlamat tertentu.

Strategi Sitpah lebih dipercayai kerana dia memberitahu anda kisah-kisah menggembirakan tentang apa yang dia lalui untuk sampai ke “ruang kedamaian dalam diri kita”, contohnya, bagaimana dia memukul dirinya sendiri kerana tidak cuba melakukan secukupnya, menyalahkan orang lain atas prasangka mereka kerana melihat dia hanya sebagai junior Thomas.

Menyedari bahawa kebanyakan orang hilang dalam pembinaan orang lain tentang diri mereka, dia mencadangkan agar kita berbuat demikian kerana kita takut bertemu dengan kita yang ‘sebenar’.

Bersaiz kecil, Sitpah berkongsi bahawa ibu bapanya menganggap dia lemah dan pemalu secara fizikal, dan begitu takut apabila dia pergi ke Wales, Britain, untuk membaca undang-undang.

Percaya dia lemah dan pemalu, dia mendaftar untuk karate di Cardiff.

Terkejut dia, pengajarnya memberitahu dia mempunyai masa pemulihan dan stamina yang sangat baik.

Walau bagaimanapun, kini dia sejajar dengan penilaian pengajarnya tentang kekuatan dan keupayaannya, dia bergelut untuk bersaing dengan anggaran itu.

Sehingga dia menyedari bahawa dia “tidak lemah atau sangat cergas,” dan dia “baik seperti saya”.

Sepanjang perjalanannya, Sitpah menemui kuasa kegembiraan.

Dia berkongsi perkara yang menakjubkan, kecil dan besar, yang berlaku untuknya dan sebab yang dia sayangi dalam dunia timbang tara antarabangsa akibat berada dalam keadaan gembira.

Saya suka kejujurannya.

Dia mengakui bahawa beberapa perkara yang dia ingin capai tidak pernah nyata: “Saya ingin menjadi hakim mahkamah negara, tetapi saya tidak.”

Dia meletakkan bukan pelantikannya “tidak sejajar dengan tujuan sebenar saya”.

Bolehkah saya meletakkannya di luar sana? Sitpah akan menjadi hakim yang cemerlang, melakukan tugasnya dengan jujur ​​dan berintegriti.

Sementara itu, dia telah mencipta istilah yang merangkumi tujuan perjalanan hariannya — SwithCOIN — Kejayaan dengan Keberanian dan Integriti.

Kehidupan akan memberi anda banyak cabaran, dan ia menjadi lebih panas apabila anda semakin dekat dengan Diri Sejagat anda yang sebenar.

Walaupun kelihatan seperti anda kehilangan kekayaan, malah kemasyhuran, dengan mengambil sebab yang tidak popular atau melakukan kerja pro bono, lepaskan ketakutan anda dan beralih kepada kegembiraan — lebih banyak kejayaan dan kekayaan akan datang.

Kerja pro bono yang diterimanya apabila peguam negara memintanya menangkap kapal layar super Equanimity mengambil masa sembilan bulan hidupnya.

Dan bagi Sitpah, tenaga dan kuasa kegembiraannya memang menarik kekayaan dan kedamaian.

Tags

Related Post

Leave a Comment