UFC 289: Penguasaan Menyeluruh, Nunes Mempertahankan Tali Pinggang Bantamweight

Donna

Amanda Nunes mengalahkan Irene Aldana dalam UFC 289 di Rogers Arena, Vancouver, Kanada, Ahad (11/6) tengah hari waktu Indonesia.

Nunes, yang merupakan juara bantamweight wanita dalam arena UFC, berdepan pencabar itu dengan serangan yang cukup meyakinkan.

Aldana tidak banyak membalas tumbukan selain daripada blok. Nunes tidak terlalu yakin tentang keadaan ini, walaupun dia menunjukkan sepakan berputar.

Bukan sahaja cuba melepaskan tumbukan, Nunes juga cuba melakukan takedown. Nunes dapat melemparkan jelingan yang mengenai muka Aldana, tetapi Aldana dapat melepaskan cangkuk berat yang menghalang Nunes daripada meneruskan serangan.

Pusingan kedua sekali lagi ditandai dengan usaha agresif Nunes. Nunes menggunakan pukulan, tendangan dan percubaan takedown. Aldana lebih aktif berbanding pusingan pertama, tetapi masih ‘segan’ untuk melepaskan serangannya.

Percubaan takedown Nunes berjaya, tetapi tidak diteruskan kerana Aldana dapat bangkit semula dengan cepat. Satu lagi pukulan berat ditujukan ke muka Aldana. Nunes seperti melakukan sparring partner untuk meningkatkan kebolehan serangan.

Serangan gabungan Nunes berlaku lagi pada pusingan ketiga. Saranan jurulatih agar Aldana lebih aktif menyerang tidak ditunjukkan oleh pesilat itu.

Memasuki minit kedua, Nunes memilih untuk mencuba takedown dan menguasai Aldana dalam pertarungan di atas tikar. Percubaan Nunes untuk mengunci Aldana mendapat tentangan hebat. Aldana cuba untuk berdiri, tetapi serta-merta Nunes membuat percubaan menanggalkan.

Percubaan Nunes untuk menamatkan pertarungan dengan ground fight gagal pada pusingan ketiga lantas pertarungan diteruskan ke pusingan keempat di mana Alana dilihat lebih giat melakukan serangan.

Siku Nunes mengenai muka Aldana, tetapi ia tidak cukup untuk membuat pencabar itu jatuh. Nunes kelihatan ingin tahu tentang Aldana. Nunes menendang ke kaki dan ke badan semula.

Ketepatan pukulan Nunes agak tinggi pada pusingan keempat, tetapi Aldana masih berdiri teguh dan sesekali cuba melakukan serangan balas.

Pusingan kelima ditandakan dengan kejayaan Nunes menumpaskan yang menyebabkan Aldana tercorot. Sekali lagi Nunes tidak dapat mengambil kesempatan daripada keadaan ini. Pertahanan Aldana cukup baik untuk mengatasi percubaan Nunes dan pukulan.

Tumbukan Nunes pada rusuk dan muka tidak membuatkan Aldana berputus asa.

Gagal memenangi perlawanan dengan TKO atau penyerahan, Nunes mengekalkan gelaran bantamweight wanita UFC dengan kemenangan besar 50-44, 50-44, dan 50-43.

Selepas pertarungan, Nunes memutuskan untuk bersara dari UFC. Nunes secara simbolik meletakkan sarung tangan dan tali pinggang kejohanan di atas tikar.

Related Post

Leave a Comment