UEFA menyingkirkan Milan, Aston Villa dan Brighton untuk bermain di Eropah

Donna

LAUSANNE, 7 Julai — Uefa hari ini memberi kuasa kepada AC Milan, Aston Villa dan Brighton untuk mengambil bahagian dalam pertandingan Eropah musim depan selepas mereka membuat perubahan bagi mengelak potensi konflik dengan peraturan pemilikan pelbagai kelab.

Juara Eropah tujuh kali Milan berkongsi pemilik AS yang sama, RedBird Capital Partners, sebagai pemenang Piala Perancis Toulouse, manakala pemilik Villa mempunyai kepentingan dalam kelab Portugal Vitoria Guimaraes.

Pemilik Brighton Tony Bloom menjadi pemegang saham majoriti Union Saint-Gilloise apabila dia membeli pasukan Belgium itu pada 2018.

Badan induk bola sepak Eropah telah melantik penyiasat untuk mengkaji hubungan antara pasukan terbabit, tetapi berkata ia kini berpuas hati “tiada sesiapa yang mempunyai kawalan atau pengaruh yang menentukan ke atas lebih daripada satu kelab” yang menyertai pertandingannya.

“Berikutan pelaksanaan perubahan ketara oleh kelab dan pelabur berkaitan mereka, Dewan Pertama CFCB menerima kemasukan kelab yang disebutkan di atas ke pertandingan kelab UEFA untuk musim 2023/24,” kata UEFA dalam satu kenyataan.

“CFCB mendapati bahawa perubahan ketara yang dilaksanakan membawa kelab mematuhi peraturan pemilikan pelbagai kelab.

Ia menambah: “Perubahan ini menyekat pengaruh pelabur dan kuasa membuat keputusan ke atas lebih daripada satu kelab, memastikan pematuhan kepada peraturan pemilikan berbilang kelab.”

UEFA mempunyai peraturan pemilikan berbilang kelab untuk melindungi integriti pertandingannya apabila pasukan tersebut boleh ditarik untuk bermain antara satu sama lain.

Peraturan tidak membenarkan kelab memegang atau berurusan dalam sekuriti atau saham kelab lain yang bermain dalam pertandingan Eropah dan tiada kelab boleh menjadi ahli mana-mana kelab lain yang mengambil bahagian dalam pertandingan UEFA.

Selain itu, tiada sesiapa pun mempunyai kuasa untuk “terlibat serentak” dalam pengurusan, pentadbiran atau prestasi sukan lebih daripada satu kelab.

Sebagai sebahagian daripada mematuhi peraturan, tiada satu pun daripada kelab yang terjejas akan dapat memindahkan pemain antara satu sama lain, sama ada secara tetap atau pinjaman, sehingga September 2024.

Milan akan bermain dalam Liga Juara-Juara, dengan Brighton, Union dan Toulouse dalam Liga Europa. Villa dan Vitoria kedua-duanya dalam pusingan kelayakan Liga Persidangan. — AFP

Related Post

Leave a Comment