Twitch memperkenalkan Label Pengelasan Kandungan untuk kandungan matang

Donna

SAN FRANCISCO, 24 Jun ― Mungkinkah ini permulaan trend baharu? Selepas Roblox, giliran Twitch untuk menyemak pengkategorian strim, menambahkan Label Pengelasan Kandungan baharu pada strim bendera yang ditujukan kepada khalayak yang lebih matang.

Penyederhanaan kandungan yang tersedia pada rangkaian sosial dan platform dalam talian lain adalah isu sebenar, bukan sahaja untuk pencipta dan pengguna, tetapi juga untuk platform itu sendiri dan jenama, yang tidak mahu dilihat sebagai mempromosikan atau dikaitkan dengan kandungan yang tidak sesuai. untuk penonton muda. Dengan mengambil kira perkara ini, Roblox baru-baru ini memutuskan untuk menambah kategori yang dikhaskan untuk pengguna berumur 17 tahun ke atas pada platform. Dan kini Twitch telah melancarkan kategori baharu yang direka untuk mengklasifikasikan kandungan matang dengan lebih baik. “Twitch adalah tentang membina dan menjadi sebahagian daripada komuniti yang dicipta berdasarkan perkara yang anda minati. Untuk melakukan itu, kandungan dilabelkan dengan jelas supaya anda boleh membuat pilihan termaklum tentang perkara yang anda tonton. Untuk memudahkan kedua-dua perkara ini untuk penstriman dan penonton, kami memperkenalkan Label Klasifikasi Kandungan,” kata platform itu dalam catatan blog. Pada Twitch, label ini akan membolehkan pengguna mencari saluran yang betul, sambil melindungi pengguna bawah umur daripada kandungan yang tidak sesuai, dan membolehkan pengiklan menyasarkan khalayak yang dikehendaki dengan lebih baik. Untuk mengakses strim ini, pengguna hanya perlu memberikan persetujuan mereka dan tidak akan disekat secara automatik mengikut umur mereka.

Daripada permainan kepada tingkah laku penstrim

Mulai sekarang, daripada menggunakan label “kandungan matang” umum, penstrim perlu mengelaskan strim mereka mengikut tema berikut: permainan dinilai matang; tema seksual; dadah, alkohol atau penggunaan tembakau yang berlebihan; representasi ganas dan mengejutkan; kekasaran atau kekasaran yang ketara; dan perjudian.

Sistem penyederhanaan baharu ini terpakai pada kedua-dua jenis permainan yang distrim dan pada kelakuan penstrim. Malah, penstrim yang menggunakan bahasa kesat secara berlebihan semasa siaran langsung perlu menambahkan label “kekasaran atau kekasaran yang ketara” walaupun permainan yang sedang dijalankan tidak dinilai sebagai permainan matang. Ambil perhatian bahawa Twitch akan menambah label “permainan dinilai matang” secara automatik jika penstrim memainkan permainan video yang dinilai “M” (“Matang”) oleh Lembaga Penarafan Perisian Hiburan (ESRB). Jika kekasaran mereka atau bahkan penggunaan alkohol dan tembakau adalah sekali-sekala, penstrim tidak akan diwajibkan untuk menambah label yang berkaitan.

Untuk memilih klasifikasi yang betul untuk strim, pencipta hanya perlu memilih label kandungan yang berkaitan dalam bahagian “Edit Strim Maklumat” Pengurus Strim semasa prosedur pelancaran. Harap maklum bahawa label boleh diubah suai walaupun semasa strim sedang berjalan, yang bermaksud bahawa pencipta boleh menukar label selaras dengan kandungan strim. “Apabila strim tamat, sebarang label yang masih digunakan akan dibawa secara automatik ke strim seterusnya melainkan dialih keluar secara manual,” kata Twitch.

Apakah risikonya?

Jadi apa yang berlaku jika penstrim tidak menambah label kandungan yang betul? Terhadap semua jangkaan, Twitch tidak akan menggantung saluran berkenaan. Penstrim hanya akan menerima amaran e-mel jika label yang sesuai tidak ditambahkan pada strim. Namun, “kegagalan berulang untuk melabelkan kandungan dengan betul boleh menyebabkan Twitch menggunakan label pada strim anda bagi pihak anda yang akan dikunci untuk tempoh hari atau minggu, bergantung pada bilangan amaran sebelumnya.” Penstrim akan dapat menyemak baki masa untuk label terkunci dengan pergi ke medan “Klasifikasi Kandungan” dalam Pengurus Strim.

Sistem klasifikasi baharu ini boleh memberi kesan ke atas hasil pengiklanan penstrim, seperti yang ditunjukkan oleh Twitch: “Ada kemungkinan juga jenama tertentu tidak mahu menyiarkan iklan mereka bersama strim dengan jenis Label Pengelasan Kandungan tertentu digunakan.”

Walau bagaimanapun, keterlihatan strim sama sekali tidak akan terjejas oleh penggunaan label. Dalam erti kata lain, kandungan tidak akan mengalami “larangan bayangan” dengan tidak muncul di platform. ― Studio ETX

Related Post

Leave a Comment