‘Traptox’ ialah trend Botox terkini yang menjanjikan leher angsa dan bahu yang diperkemas

Donna

LONDON, 3 Julai — “Traptox” ialah prosedur pembedahan baharu yang menjadi tumpuan ramai di rangkaian sosial. Ia melibatkan suntikan beberapa dos Botox ke bahagian atas belakang untuk mendapatkan leher yang lebih panjang dan bahu yang lebih langsing.

Akhir-akhir ini di rangkaian sosial, banyak siaran telah mempromosikan “Traptox”, prosedur pembedahan yang melibatkan suntikan Botox ke dalam otot trapezius. Di TikTok, hashtag #traptox mencetuskan minat yang serius, mencapai kira-kira 5.7 juta tontonan.

Prosedur itu menjadi tular kerana bintang realiti TV Amerika, Kim Kardashian, selepas gambar bahunya yang ramping muncul. Dia kemudiannya mengaku telah menjalani prosedur tersebut.

Otot trapezius, yang memanjang dari pangkal leher ke bahu dan belakang atas, adalah penting untuk pergerakan harian. Mereka memastikan penstabilan leher dan postur bahu yang baik. Tetapi, dari masa ke masa, otot-otot ini boleh menjadi radang akibat usaha fizikal yang berat atau postur yang lemah.

Itulah sebabnya sesetengah orang menggunakan Botox, yang dikenali untuk melegakan otot yang terlalu banyak bekerja. Menyuntik Botox ke bahagian belakang ini boleh membantu otot berehat, mengurangkan kekakuan di leher dan bahu, dan mengurangkan kesakitan.

Dr Macrene Alexiades, pakar dermatologi Amerika, memberitahu Byrdie bahawa “menggunakan Botox pada perangkap telah terbukti berkesan untuk simpulan otot yang tidak dapat diampuni dan migrain kronik.” Pada masa yang sama, “Traptox” membantu mencapai kesan leher “angsa” yang lebih berkontur, memanjang dan bahu yang lebih langsing. Dengan menyuntik Botox ke kawasan ini, zon mengendur dan mengurangkan saiz dan kelantangan.

Di laman rangkaian sosial, ramai orang bercakap tentang pengalaman mereka mengenai prosedur ini, berkongsi foto sebelum/selepas, atau video prosedur ini. Dalam ulasan, nampaknya “Traptox” sangat popular dengan sesetengah orang. Sebaliknya, orang lain melihat trend dalam cahaya yang lebih negatif jika matlamat tunggalnya adalah untuk mematuhi piawaian kecantikan baharu: “ini adalah gila Imao yang mengorbankan seluruh OTOT untuk estetika!”

Prosedur itu sama sekali tidak remeh. Kesan sampingan yang berpotensi adalah sama seperti yang dihadapi dengan suntikan Botox muka, iaitu, kemerahan, sedikit bengkak dan lebam. Selain itu, ia mungkin mempunyai kelemahan jangka panjang yang lain.

Jurulatih senaman Amerika, Alicia Jamison, memberitahu majalah Kesihatan bahawa suntikan Botox melemahkan trapezius, menjadikannya sukar untuk melatih otot pada masa hadapan. Botox juga boleh memberi kesan berbahaya kepada badan. Malah, kajian 2015 mendedahkan bahawa suntikan Botox boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Terdapat beberapa cara untuk mencapai leher yang lebih seperti angsa dan bahu yang lebih ramping tanpa pembedahan. Pakar mengesyorkan, sebagai contoh, menggunakan pistol urut atau roller untuk melegakan ketegangan dalam trapezius. Untuk memanjangkan leher, mengamalkan postur yang baik setiap hari juga penting.

Selain itu, senaman fizikal tertentu boleh membantu menguatkan dan mengencangkan otot trapezius, seperti “Prone W,” yang melibatkan baring menghadap ke lantai kemudian mengangkat dada anda dari tanah dan menarik siku anda ke pinggul anda untuk membentuk “W ” bentuk dengan tangan anda. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment