Tour de France: Rodriguez memenangi peringkat Alpine ketika Vingegaard mengekalkan pendahuluan tipis

Donna

MORZINE (Perancis), 16 Julai — Juara bertahan Jonas Vingegaard melawan serangan ganas daripada Tadej Pogacar pada ujian pertama daripada empat ujian Alpine dalam Tour de France semalam ketika pemain Sepanyol, Carlos Rodriguez memenangi peringkat 14.

Vingegaard kini mendahului Pogacar dengan 10 saat selepas memenangi perang saraf dalam perebutan gelaran yang mempunyai peminat lereng bukit dalam kegembiraan.

Pelumba Ineos, Rodriguez naik ke tempat ketiga keseluruhan, hanya satu saat di hadapan pelumba Australia, Jai Hindley, dengan pendakian yang hebat dan penamat menuruni bukit yang berani dia kemudiannya menghabiskan hari-harinya dalam BMX.

“Ia luar biasa, sesuatu yang saya selalu impikan,” kata Rodriguez yang berusia 22 tahun ketika Ineos menang sekali lagi berikutan kemenangan Michal Kwiatkowski pada hari Jumaat.

Vingegaard mengambil jersi mata pendakian Raja Pergunungan tetapi fikirannya tertumpu pada jersi pendahulu keseluruhan kuning yang akan dipakainya untuk hari kesembilan Ahad.

“Ia satu pertarungan yang sangat sukar sekali lagi hari ini. Saya gembira mendapat detik itu pada akhirnya,” kata lelaki Denmark itu dengan senyuman lebar yang menafikan suasana cuka yang berkembang antara dia dan Pogacar.

Pada pendakian terakhir hari itu, Sepp Kuss Jumbo membawa Vingegaard sejauh yang boleh sebelum leftenan Pogacar sendiri Adam Yates menyerang dengan orang Denmark yang diasingkan.

Pogacar kemudian melancarkan selekoh lajunya dan membuka celah lima saat hanya untuk pelumba Denmark itu menjejaki dengan mantap dan kemudian bergelung dalam pelumba Slovenia yang jengkel itu dengan 2km masih perlu didaki.

Vingegaard menyamakan kedudukan dengan pesaing mudanya dan memerhatinya, tetapi yang terakhir enggan menoleh ke belakang.

Pogacar mencuba sekali lagi di atas pendakian sejauh 17km untuk melepasi pemenang tahun lalu tetapi disekat di laluan sempit peminat oleh motosikal yang membawa seorang jurugambar.

Sebaliknya, Vingegaard mendahului dan mengambil masa tiga saat bonus di puncak pendakian terakhir itu.

Pogacar yang marah membazirkan tenaga berharga berlumba melepasi saingannya dalam menunjukkan kemarahan, tetapi kemudiannya enggan digambar pada episod itu.

“Jika saya perlu membuat keseimbangan di sini, ia adalah hari yang baik dan positif dan kami boleh mengharungi hari-hari mendatang dengan yakin,” katanya.

“Bagi motosikal, ia tidak boleh bergerak, ia adalah apa yang berlaku,” katanya.

Vingegaard berkata motosikal itu telah dekat tetapi “untuk bercakap tentang apa yang mungkin tidak berguna”.

Penganjur jelajah kemudian mengharamkan penunggang motosikal dan jurugambar dari peringkat ke-15 Ahad.

Ketika semua ini berlaku, Rodriguez berundur dan menyamakan kedudukan sejurus selepas puncak bukit sebelum berlari menuruni bukit untuk memenangi peringkat itu sendiri.

Pasukan kegemaran menamatkan satu lagi peringkat yang masih berdiri dan menahan keberanian mereka dalam perang pergeseran yang padan ketat ini.

Penamat kemuncak altitud tinggi, cuti sehari, larian menuruni bukit yang berani dan perlumbaan individu mengikut masa dalam tiga peringkat seterusnya bagaimanapun boleh menentukan pemenang.

Vingegaard tidak bersetuju apabila ditanya sama ada dia berpendapat penamat menuruni bukit berbahaya.

“Saya tidak fikir saya akan memanggilnya berbahaya, ia sama berbahaya seperti yang anda buat. Jika terlalu kuat ia berbahaya, jika tidak tidak,” katanya dalam nada rasionalnya.

Rodriguez menerima penghormatan hari itu berkat pecutannya menuruni bukit.

“Masa lalu BMX saya memberikan saya kemenangan hari ini, kemahiran menurun saya adalah salah satu kekuatan saya,” kata pemenang berusia 22 tahun itu.

Takut dan jatuh

Perancis kehilangan salah satu harapan mereka di tempat sendiri apabila Romain Bardet mengalami kemalangan berakhir perlumbaan ketika jalan licin hujan membuat perlumbaan berbahaya.

Bardet dan pelumba Inggeris James Shaw jatuh dengan laju di atas bukit selepas pendakian pertama hari itu.

Naib juara di Tour de France 2016 dan kejohanan dunia pada 2018, Bardet berada di tempat ke-12 semalaman dan menyasarkan penamat lima terbaik.

Menjelang pentas, siri keturunan Alpine telah meletakkan kemalangan maut Gino Maeder baru-baru ini dalam Jelajah Switzerland dengan kukuh dalam fikiran ramai orang dalam peloton.

Terdahulu, selepas mandi mengejut, berlaku kejatuhan besar-besaran di selekoh hanya 5km selepas permulaan yang memaksa penganjur menghentikan perlumbaan selama 25 minit.

Pelumba Afrika Selatan Louis Meintjes, tempat ke-13 keseluruhan, mengalami patah tulang selangka dan juga tidak menyertai perlumbaan semula. Pemain Sepanyol Antonio Pedrero telah dipindahkan menggunakan pengusung dan pemain Colombia Esteban Chaves memulakan semula tetapi menarik diri sepuluh minit kemudian. — AFP

Related Post

Leave a Comment