Tour de France mempertingkatkan keselamatan untuk menggagalkan potensi gangguan di jalan raya

Donna

BILBAO, Sepanyol, 30 Jun — Dua motosikal dari briged campur tangan gendarmerie Perancis akan menunggang mendahului peloton Tour de France bagi menghalang penunjuk perasaan mengganggu perlumbaan selepas beberapa insiden tahun lalu.

“Dua motosikal akan berfungsi sebagai duo. Matlamat kami adalah untuk dapat memberikan respons segera dan mengelak perlumbaan dihentikan,” kata kapten gendarmerie Jean-Francois Prunet kepada pengarah sukan pasukan dalam taklimat penganjur, yang mana Reuters memperoleh rakaman hari ini.

“Kami mahu mengesan pergerakan (dalam orang ramai) yang boleh menyebabkan perlumbaan dihentikan. Ia sepatutnya melindungi kaum. Saya meminta anda untuk berdisiplin jika sesuatu berlaku. Tetap di sebelah kanan jalan. Jangan keluar dari kereta anda untuk pergi melihat penunggang, biar kami campur tangan supaya perlumbaan boleh dimulakan semula.

“Kedua-dua motosikal itu akan berada di sini untuk keselamatan penunggang.”

Tiada kaitan dibuat oleh Prunet dengan rusuhan yang melanda Perancis dalam dua hari lepas selepas seorang remaja ditembak mati oleh polis pada hari Selasa.

Tahun lalu, perlumbaan dihentikan kira-kira 10 minit oleh aktivis iklim semasa peringkat ke-10 dan dua lagi percubaan untuk mengganggu perlumbaan turut dilakukan. — Reuters

Related Post

Leave a Comment