Tour de France bertolak dari Bilbao

Donna

BILBAO, 1 Julai — Tour de France bermula di Bilbao hari ini, memulakan perlumbaan sejauh 3,404km ke Paris dengan tiga peringkat pertama daripada 21 peringkat di Negara Basque Sepanyol.

Dipimpin oleh juara bertahan Jonas Vingegaard dan saingan utamanya Tadej Pogacar, 176 pelumba bermula di bawah langit kelabu di laluan yang penuh dengan bukit-bukit hijau untuk bersaing merebut jersi kuning pertama yang diberikan kepada pemenang peringkat pembukaan.

Jalan-jalan di bandar Basque dihiasi dengan bendera serantau dan logo Tour de France, dengan garisan permulaan di luar stadium pusat bandar San Mames kelab bola sepak Athletic Bilbao.

“Terdapat keghairahan yang hebat untuk berbasikal di kalangan orang Basque dan cara pentas ini direka bentuk ia akan terasa seperti salah satu klasik satu hari,” kata bintang Perancis Thibaut Pinot tepat di hadapan Grand Depart.

Berpuluh-puluh ribu peminat telah berkerumun di jalanan untuk mengejar kelibat wira mereka atau untuk topi dan baju-t percuma yang dilemparkan daripada karavan publisiti yang popular.

Edisi ke-110 perlumbaan basikal terhebat di dunia ini adalah berat di atas pergunungan dengan 30 puncak, dan senarai dengan dua pilihan keseluruhan yang jelas dalam pelumba Jumbo-Visma Vingegaard dan pelumba UAE Team Emirates Pogacar.

Gunung berapi yang tidak aktif di peringkat sembilan dan laluan pergunungan yang luar biasa memberi kelebihan kepada Vingegaard selepas dia mengalahkan juara dua kali Pogacar di pergunungan pada 2022.

Pogacar disokong oleh skuad Pasukan UAE yang diperkukuh, terutamanya oleh rekrut baru Adam Yates, tetapi dihalang oleh kecederaan pergelangan tangan yang mengganggu.

Ketika tiba di Bilbao, Pogacar berkata pergelangan tangannya yang cedera hanya mempunyai 70 peratus pergerakan. Dia kemudian melakukan ‘wheelie’ mendaki gunung dalam latihan pada hari Khamis.

Kumpulan penunggang berbasikal pada permulaan peringkat pertama perlumbaan berbasikal Tour de France edisi ke-110, 182 km berlepas dan menamatkan di Bilbao, di utara Sepanyol, pada 1 Julai 2023. — Gambar AFP

Kumpulan penunggang berbasikal pada permulaan peringkat pertama perlumbaan berbasikal Tour de France edisi ke-110, 182 km berlepas dan menamatkan di Bilbao, di utara Sepanyol, pada 1 Julai 2023. — Gambar AFP

Pembuka yang Menggoda

Pembukaan, di sekitar kawasan pedalaman Bilbao, dibanjiri dengan rupa bumi untuk menggoda mavericks satu hari untuk pergi untuk kemuliaan dengan pemain Perancis Julian Alaphilippe satu untuk menonton.

Penurunan sejauh 20km ke pusat peranginan pantai San Sebastian di peringkat dua mungkin menarik soalan sukar selepas kematian pelumba Switzerland Gino Maeder berikutan kemalangan semasa larian menuruni bukit semasa Jelajah Switzerland bulan lepas.

“Terdapat banyak bahagian menuruni bukit dalam Jelajah itu, tetapi bahayanya bergantung kepada jika terdapat kerikil di atasnya,” kata Vingegaard.

Terdapat juga rekod 96 bonggol jalan yang memperlahankan lalu lintas di peringkat satu.

Peloton memasuki Perancis pada hari ketiga dan kemudian berayun ke barat untuk dua peringkat melalui Pyrenees sebelum kembali ke pantai Atlantik.

Ladang-ladang anggur Bordeaux, di pentas tujuh, berfungsi sebagai minuman beralkohol kepada mercu tanda bintang Jelajah ini, gunung berapi tidak aktif yang mengagumkan di Puy de Dome.

Pendakian memberikan pemandangan kubah yang menakjubkan di sepanjang garis patahan tektonik tengah Perancis.

Satu lagi penentu yang berpotensi ialah peringkat 17 dari Mont-Blanc, yang mendaki empat puncak, yang terakhir ke udara jarang di atas garisan pokok pada puncak 2,300m pendakian terakhir ke Courchevel, di mana juara 2019 Egan Bernal mungkin sekali lagi memberikan cabaran lewat. .

Seperti biasa Tour ini kaya dengan sub-plot.

Bintang yang semakin meningkat Biniam Girmay mampu sepenuhnya menjadi orang kulit hitam Afrika pertama yang memenangi peringkat perlumbaan.

“Ia adalah detik besar untuk saya dan untuk Eritrea,” kata ketua pasukan Belgium Intermarche-Wanty berusia 23 tahun itu.

Veteran Britain, Mark Cavendish berharap dapat memecahkan seri dengan Eddy Merckx yang hebat sepanjang zaman dengan memenangi peringkat Tour de France ke-35.

Jelajah berakhir dengan larian pecut beramai-ramai tradisional di Champs-Elysees berbatu pada 23 Julai dengan trofi kemudiannya diagihkan di bawah Arc de Triomphe. Pada 2024, penamat akan berada di Nice kerana Sukan Olimpik Paris. — AFP

Related Post

Leave a Comment