Tottenham menandatangani penyerang Israel Solomon secara percuma

Donna

LONDON, 11 Julai — Tottenham menandatangani penyerang Israel Manor Solomon secara percuma hari ini selepas kejayaan dipinjamkan di Fulham.

Solomon dapat membatalkan kontraknya dengan pasukan Ukraine, Shakhtar Donetsk selepas Fifa melanjutkan peraturan pekerjaan sementara berkaitan perang.

Itu membolehkan pemain berusia 23 tahun itu menyertai pasukan Ange Postecoglou dengan perjanjian lima tahun selepas lulus ujian perubatan awal minggu ini.

Disebabkan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine tahun lepas, pemain asing yang dikontrak kepada kelab yang bergabung dengan persatuan bola sepak Ukraine atau Rusia boleh “menggantung pekerjaan mereka secara unilateral” sehingga 30 Jun 2024, dengan syarat pasukan dimaklumkan mengenai penggantungan itu secara bertulis menjelang 1 Julai.

Dengan tempoh Solomon bersama Shakhtar sebelum ini yang akan tamat pada 31 Disember, dia boleh menjadi ejen bebas selepas dia menggunakan hak untuk menggantung pekerjaannya sekarang dengan pasukan Ukraine itu.

Pemain sayap itu, yang mempunyai 35 caps Israel, merupakan pemain keempat Tottenham sejak akhir musim lalu.

Perpindahan pinjaman Dejan Kulusevski dari Juventus dibuat secara kekal, dengan penjaga gol Itali Guglielmo Vicario dan pemain tengah England James Maddison turut tiba di utara London.

Solomon menunjukkan potensinya semasa dipinjamkan bersama Fulham musim lalu selepas menunggu sehingga Januari untuk membuat penampilan sulung penuh akibat kecederaan lutut yang serius.

Dia menjaringkan lima gol dalam 24 penampilan ketika Fulham menduduki tempat ke-10 yang boleh dikreditkan dalam Liga Perdana.

Solomon boleh menentang bekas kelabnya Shakhtar dalam perlawanan persahabatan pada 6 Ogos selepas diumumkan bulan lepas bahawa Tottenham akan menjadi tuan rumah kepada juara Ukraine itu. — AFP

Related Post

Leave a Comment