Torpedo Perancis Marchand memecahkan rekod 15 tahun Phelps di dunia

Donna

FUKUOKA, 23 Julai —Pemain muda Perancis, Leon Marchand mempamerkan aksi mempesonakan untuk mematahkan rekod 400 meter rampaian individu hebat Amerika Michael Phelps pada hari pembukaan acara renang di Kejohanan Akuatik Dunia hari ini.

Catatan Phelps 4:03.84 yang dicatatkan pada Sukan Olimpik Beijing 2008 adalah rekod dunia individu terakhirnya yang tinggal tetapi ia jatuh kepada Marchand berusia 21 tahun yang bermula dengan cemerlang dan mencatat masa 4:02.50 untuk menewaskan Carson Foster yang meraih perak.

“Itu gila, salah satu perkara paling menyakitkan yang saya lakukan. Sungguh mengagumkan untuk melakukannya di sini dan masanya gila,” kata Marchand, yang dilatih oleh bekas mentor Phelps, Bob Bowman.

“Yang terbaik masih akan datang,” tambah Marchand, yang mengutip pingatnya pada majlis kemenangan daripada Phelps.

Keceriaan penyokong tuan rumah di Dewan Marine Messe Fukuoka apabila Daiya Seto dari Jepun meraih gangsa dengan penamat lebih enam saat di belakang Marchand.

Terdahulu, juara Olimpik Ariarne Titmus mencipta rekod dunia dengan melepasi garisan penamat dalam perebutan gelaran 400m gaya bebas wanita pada hari yang hebat di kolam renang untuk Australia.

Titmus mengatasi markah pemain ajaib Kanada berusia 16 tahun Summer McIntosh yang ditetapkan pada ujian kebangsaannya awal tahun ini, menamatkan dalam masa tiga minit, 55.38 – 3.35 saat yang menakjubkan di hadapan pemenang pingat perak dan juara 2022, Katie Ledecky.

Kemenangan bermakna pemain berusia 22 tahun itu tidak tewas dalam perlumbaan 400m gaya bebas yang telah ditandinginya selama lima tahun.

“Saya telah melakukan banyak kerja selama enam minggu yang lalu yang saya sangat gembira dengannya dan mengambil banyak daripada percubaan,” kata Titmus. “Saya berenang mengikut cara yang saya mahu, tetapi tahu saya mempunyai masa yang cukup untuk mengubahnya dan datang ke sini malam ini dan cuba untuk tidak takut.

“Musim panas dan Katie kedua-duanya adalah pelakon kelas dan hampir tidak ada sebarang kesilapan dalam perlumbaan mereka. Saya tahu satu-satunya cara adalah untuk mencuba dan meraih kemenangan… Saya rasa (ia adalah) siapa yang paling banyak bertarung pada akhirnya dan sesiapa yang mempunyai yang terbaik tinggal di dalam tangki.”

Pertembungan antara ketiga-tiga mereka telah menjana gembar-gembur “perlumbaan abad ini”, 20 tahun selepas Ian Thorpe menewaskan Pieter van den Hoogenband dan Phelps pada Sukan Olimpik Athens 2004.

Walaupun ia bukanlah pertandingan yang sedekat yang diingini peminat, usaha gigih Titmus meletakkan penanda untuk Sukan Paris tahun depan.

Erika Fairweather dari New Zealand mengenepikan McIntosh yang kecewa untuk meraih gangsa, menamatkan saingan 4.21 saat di belakang Titmus.

Terdahulu, Sam Short dari Australia memenangi perlumbaan 400m gaya bebas lelaki setahun selepas rakan senegaranya Elijah Winnington menang.

Short, 19, melepasi garisan dalam masa tiga minit, 40.68 saat untuk mengetepikan juara Olimpik Ahmed Hafnaoui dari Tunisia dengan 0.02 saat manakala Lukas Martens dari Jerman ketinggalan 1.52 saat di belakang pemenang untuk mengambil pingat gangsa.

“Saya tahu ia akan menjadi perlumbaan dua dengan baki 100m dan dia (Hafnaoui) adalah juara bertahan Olimpik,” kata Short.

“Saya berasa merinding memikirkan saya berada dalam perlumbaan dengannya dan meletakkan tangan saya di dinding terlebih dahulu… impian menjadi kenyataan.”

Winnington, yang merangkul kejuaraan di Budapest tahun lalu, berada di tempat ketujuh daripada lapan pesaing.

Pasukan lari berganti-ganti gaya bebas 4x100m wanita Australia mencipta rekod dunia dengan masa terik 3:27.96 untuk menewaskan Amerika Syarikat, yang pulang hampir empat saat lebih perlahan manakala China di tempat ketiga.

Pasukan lelaki The Dolphins kemudian menggondol emas dalam masa 3:10.16 mendahului Itali dan AS untuk menamatkan aksi hari itu.

Pasukan lelaki Britain, pasukan pilihan sebelum bertemu untuk mahkota, tidak bertanding selepas dibatalkan kelayakan kerana berlepas awal oleh Jacob Whittle pada musim panas mereka pada sebelah pagi. — Reuters

Related Post

Leave a Comment