Tony Fernandes melupuskan semua saham dalam QPR, untuk memberi tumpuan kepada membina semula perniagaan penerbangan

Donna

KUALA LUMPUR, 10 Julai — Ketua pegawai eksekutif Capital A Bhd Tan Sri Tony Fernandes telah mengurangkan pegangan sahamnya dalam QPR Holdings Ltd, syarikat induk Queens Park Rangers Football Club (QPR), dan tidak lagi memegang sebarang saham di dalamnya.

Dalam satu kenyataan hari ini, Capital A berkata langkah strategik ini, yang akan membolehkannya menumpukan masa dan usahanya untuk mengembangkan perniagaan digital AirAsia dan Capital A, sejajar dengan visinya untuk memacu pertumbuhan dan inovasi dalam sektor utama ini.

Fernandes, yang memperoleh QPR pada 2011, berkata untuk meninggalkan QPR adalah satu keputusan yang sukar, tetapi ia telah dibuat dengan keazaman yang jelas bahawa masa dan kepakarannya diperlukan di tempat lain.

“Sekarang AirAsia kembali pulih sepenuhnya dan berkembang semula, saya berhutang kepada Allstars (pekerja syarikat penerbangan itu) dan pemegang saham kami untuk memberikan 100 peratus tumpuan saya dalam membina semula perniagaan syarikat penerbangan dan mengembangkan syarikat digital untuk memberikan nilai yang luar biasa untuk Rakyat Asean, di mana terdapat permintaan kukuh untuk produk dan perkhidmatan kos rendah, bernilai tinggi,” katanya.

Fernandes juga berkata bahawa beliau berhasrat untuk mengalihkan tumpuan untuk memuktamadkan pelan penyusunan semula untuk menaikkan Modal A daripada status Nota Amalan 17 (PN17).

“Saya digalakkan keluar dari PN17 menuju ke arah yang betul. Memperkukuh kunci kira-kira dan membina model pertumbuhan yang kukuh dalam semua perniagaan daripada syarikat penerbangan, logistik, perjalanan dan perniagaan digital fintech dan perkhidmatan penerbangan juga semakin pantas,” tambahnya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment