Tips Untuk Cuti Luar Negara Bersama Anak

Donna

Cuti luar negeri memang seronok. Selain dapat rasa musim lain, lawatan ke negara lain boleh beri peluang anak faham pelbagai budaya. Si kecil pasti gembira dengan kenangan baru bersama keluarga.

Jika nak cuti luar negara bersama anak, selain baju perlu fikir soal lain juga. Mengikut Junior, beginilah beberapa petua bagi pastikan cuti seronok selamat:

1. Siap Ubat Kecemasan

Siap Ubat Kecemasan

Selain ubat biasa makan, ubat kecemasan perlu juga bawa. Pastikan ubat penting ada dalam beg kamu sepanjang masa, jangan simpan dalam bagasi atau tinggalkan di hotel. Untuk jaga sihat anak semasa cuti, ambil vitamin berkala.

2. Bawa Mainan Kegemaran Anak

Mainan Kegemaran Anak

Semasa melancong, si kecil cepat bosan. Untuk elakkan dia mengamuk sepanjang hari, siapkan mainan kesukaannya. Ini akan naikkan mood dia dan elakkan dia jadi berisik. Daripada berikan gajet, ajak si kecil main yang bergerak atau melatih fokus.

3. Siapkah Makanan Ringan

Makanan Ringan

Makanan luar negara tak semestinya sesuai buat anak. Lebih-lebih lagi aktiviti banyak, anak mudah lapar dan perlukan makan lebih. Untuk elakkan makan lewat, siapkan makanan ringan dia suka. Makanan ringan boleh disimpan dalam beg si kecil supaya dia boleh makan bila-bila masa dia mahu. Jangan lupa beri dia air kerap supaya dia tak dehidrasi.

4. Pilih Pakaian SelesaPakaian Selesa

Sebagai ibu bapa kadang nak ambil gambar. Ramai orang pentingkan pakaian untuk potret. Walaupun seronok, keselesaan anak jangan dilupakan. Beri pakaian selesa dan mudah gerak. Sesuaikan mengikut musim. Jika cuti musim sejuk, siapkan pakaian sejuk dan jaket tambahan.

5. Bawa Kereta Sorong Bila PerluKereta Sorong

Tenaga si kecil lain dari orang dewasa. Mereka cepat letih dan boleh sakit. Bila cuti jauh, siapkan kereta sorong. Walaupun susah bawa, anak akan rasa selesa. Ini juga boleh elakkan dia menjadi berisik akibat letih supaya hari cuti lebih seronok.

Cuti luar negara bersama anak memang perlukan persiapan rapi. Pastikan ibu jaga kesihatan juga.

Tags

Related Post

Leave a Comment