TikTokers bergegas di jalanan untuk ‘musim panas gadis tikus’ yang riang

Donna

NEW YORK, 30 Jun — Musim panas ini adalah masa untuk pergi ke mana-mana sahaja dan mencuba apa sahaja, tanpa perlu risau tentang pendapat orang lain, sambil anda menyusuri jalanan mencari pengembaraan yang tidak dijangka dan kenangan yang tidak dapat dilupakan. TikTokers memanggil ini sebagai “musim panas gadis tikus,” trend viral yang menggalakkan keyakinan diri sambil menjauhi klise musim panas yang biasa.

Selepas “musim panas gadis panas” dan “musim panas gadis liar,” inilah “musim panas gadis tikus.” Di TikTok, the Hashtag telah mendapat lebih 20 juta tontonan. Ia menunjukkan wanita muda melakukan apa sahaja yang mereka rasa – makan hidangan kegemaran mereka tanpa bimbang tentang “badan musim panas” mereka, atau berpakaian dengan cara yang mereka suka. Pengguna Internet tidak lama kemudian mula mendokumentasikan “musim panas gadis tikus” liar mereka di Twitter, dengan perkara seperti melawat taman yang penuh dengan dinosaur palsu atau melepak dalam gua. Sesungguhnya, wanita muda yang mengikuti trend ini cenderung pergi ke tempat yang paling tidak dijangka. Lain-lain filem sendiri menyelongkar tempat pembuangan sampah dan beg sampah untuk mencari makanan. Sebab…. well, why not?

Keluar dari zon selesa anda

Trend ini, yang dilancarkan oleh pengguna internet dan penulis skrip Amerika, Lola Okola, di TikTok pada awal Jun, menjadi tular berikutan videonya bertajuk “Gadis Tikus Musim Panas.” Di dalamnya, dia menerangkan keinginannya untuk musim panas yang spontan dan tanpa halangan: “Kami sedang mengadakan ‘musim panas gadis tikus’ okay. Kami bersiar-siar di jalanan, kami menggigit makanan ringan kami, dan secara amnya mendapati diri kami berada di tempat yang tidak ada urusan kami.” Daripada terlalu memikirkan setiap keputusan kecil, dia menasihati wanita muda untuk tidak takut keluar ke sana dan bertemu orang baru. Dan untuk itu, dia menggariskan empat peraturan untuk diikuti dengan lebih lanjut video. Ini adalah untuk keluar dari rumah sebanyak mungkin, untuk menikmati makanan kegemaran anda tanpa kesederhanaan, untuk “membunuh rasa ngeri” — dengan kata lain, jangan risau tentang apa yang orang lain fikirkan — dan akhir sekali, jangan ‘t overthink perkara. Tetapi walaupun trend itu melibatkan keluar dan sekitar, gadis tikus itu masih memerlukan sedikit masa rehat. “Anda mempunyai dua hari seminggu yang diperuntukkan untuk mereput,” jelasnya — iaitu dua hari di mana anda boleh membiarkan diri anda membusuk di atas katil, menonton rancangan TV kegemaran anda dan tidur seberapa banyak yang anda suka.

“‘Musim panas gadis tikus’ adalah tentang yakin, mengikuti kegembiraan anda, dan hidup dalam badan anda – bukan fikiran anda,” kata Lola Okola Kesibukan. Pencarian untuk keyakinan diri ini kembali pada dirinya yang lain video, di mana dia berkata dia mahu “gadis tikus” mencintai diri mereka sendiri dan bukannya mencari perhatian lelaki. Seperti “musim panas gadis panas” atau “musim panas gadis liar,” fenomena ini menggalakkan wanita untuk menjauhi estetika “gadis sempurna” yang menjurus kepada keinginan lelaki.

@lolaokola Membalas kepada @АлёнаВольф #skrin hijau #ratgirlsummer #tenaga tikus #perhubungan #penipu #decenteringmen #dating #datingadvice #perhubungan #menzahirkan #tenaga positif bunyi asal – lola

Menghancurkan standard kecantikan tradisional

Menolak piawaian kecantikan yang sering dikaitkan dengan musim panas bermakna menerima tubuh anda. Ini tidak selalunya mudah untuk wanita, yang lebih cenderung daripada lelaki untuk melepak secara fizikal. Malah, lebih daripada dua pertiga wanita Perancis (67 peratus) mengatakan mereka berasa tidak selesa memakai baju renang di pantai, yang merupakan sumber tekanan dan kebimbangan bagi kebanyakan mereka, lapor satu tinjauan terbaru yang dijalankan oleh Ifop for Flashs dan Voyageavecnous.fr.

Tidak seperti trend “musim panas gadis liar” pada tahun 2022, yang mengecualikan wanita bersaiz besar, “musim panas gadis tikus” bertujuan untuk memecahkan klise yang biasanya dikaitkan dengan musim panas untuk membantu orang ramai mendapatkan semula badan mereka. Khususnya, dengan makan apa yang anda rasa, tanpa risau tentang kilo dan mitos badan yang sempurna. Kuncinya ialah kekal bebas dan pastikan ia spontan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment