TikTok meningkatkan tempo untuk melancarkan perkhidmatan penstriman muzik baharunya

Donna

SAN FRANCISCO, 20 Julai — TikTok telah mengubah secara mendalam cara kami mendengar muzik. Tujuh tahun selepas pelancarannya, platform itu telah menjadi sumber nombor satu penemuan muzik di kalangan golongan muda. Ini telah mendorong syarikat induknya, ByteDance, untuk berinovasi dengan melancarkan perkhidmatan penstriman muziknya sendiri di beberapa negara.

Perkhidmatan penstriman baharu dipanggil TikTok Music. Ia tiba pada 6 Julai di Brazil dan Indonesia, dan baru-baru ini di Australia, Mexico dan Singapura. Walaupun pengguna di Brazil dan Indonesia boleh mengakses perkhidmatan tersebut sebagai balasan untuk yuran langganan, pengguna di Australia, Mexico dan Singapura tidak boleh, kerana TikTok Music telah dilancarkan di wilayah ini dalam bentuk beta tertutup, menurut Music Business Worldwide. Dalam erti kata lain, buat masa ini, ia hanya tersedia kepada bilangan penguji yang terhad, yang mendapat manfaat daripada akses tempoh percubaan percuma selama tiga bulan.

Sama ada sukarelawan atau sebaliknya, pengguna TikTok Music boleh menikmati “katalog penuh muzik daripada beribu-ribu label dan artis,” termasuk yang ditandatangani ke Universal Music Group, Warner Music Group dan Sony Music. Lebih-lebih lagi, mereka boleh mendengar lagu yang paling viral di TikTok secara keseluruhan, menemui cadangan muzik yang diperibadikan dan membuat senarai main kolaboratif dengan rakan mereka. Perkhidmatan penstriman juga menawarkan keupayaan untuk mencari lagu mengikut lirik, atau mengenali mana-mana bahagian muzik, hampir di mana-mana, sama seperti Shazam.

TikTok Music menawarkan beberapa ciri yang serupa dengan yang terdapat di rangkaian sosial, termasuk keupayaan untuk menulis komen atau berhubung dengan pencinta muzik lain. Ini menjadikannya “perkhidmatan penstriman muzik sosial” yang sebenarnya, menurut siaran akhbar TikTok yang dipetik oleh beberapa laman web industri.

Berinovasi untuk penguasaan

Buat masa ini, kumpulan Cina tidak menyatakan sama ada TikTok Music akan dilancarkan di tempat lain di dunia, tetapi selamat untuk mengandaikan bahawa ini akan berlaku dalam beberapa bulan akan datang. Pilihan untuk menguji perkhidmatan penstriman baharu ini di Australia amat menarik, kerana TikTok menjalankan eksperimen bertemakan muzik di sana pada bulan Februari. Rangkaian sosial itu mengehadkan sementara akses kepada muzik untuk beberapa pengguna Australia perkhidmatannya, lapor Bloomberg. Mereka hanya boleh menggunakan katalog trek terhad untuk video mereka, manakala beberapa lagu telah dipotong daripada yang telah disiarkan.

Percubaan ini menimbulkan kemarahan Persatuan Industri Rakaman Australia (ARIA). “Adalah mengecewakan untuk melihat TikTok sengaja mengganggu pengalaman pengguna dan pencipta warga Australia dalam usaha untuk memperkecilkan kepentingan muzik pada platformnya,” kata Ketua Pegawai Eksekutif ARIA Annabelle Herd dalam satu kenyataan pada masa itu.

Pelancaran TikTok Music datang hanya beberapa hari selepas Ripple, sebuah aplikasi yang diterangkan ByteDance sebagai alat untuk “penciptaan muzik, gubahan dan penyuntingan audio.” Ia bergantung pada set algoritma yang halus untuk membantu penggunanya mereka bentuk dan mencipta, dari A hingga Z, trek seterusnya untuk menyapu carta atau rangkaian sosial TikTok. Bukti, jika bukti diperlukan, bahawa ByteDance bersedia untuk tidak berbelanja apabila ia datang untuk memupuk ekosistem kreatifnya dan mengukuhkan kedudukannya dalam industri muzik. — Studio ETX

Related Post

Leave a Comment