TikTok menandingi Twitter dengan format teks baharu

Donna

SAN FRANCISCO, 25 Julai ― TikTok, platform sosial yang terkenal dengan kandungan video ketagihannya, semalam mengumumkan bahawa ia akan menawarkan siaran teks sahaja, menjadi gergasi teknologi terbaharu yang menawarkan alternatif kepada Twitter yang diserang.

Siaran teks di TikTok akan paling hampir menyerupai tawaran serupa di Instagram, yang awal bulan ini turut melancarkan cabaran kepada Twitter – yang pemiliknya Elon Musk menamakan semula X – dipanggil Threads.

Seperti Benang milik Meta, TikTok mendapat manfaat daripada saiznya, dengan kira-kira 1.4 bilion pengguna aktif bulanan, menurut tapak pakar Business of Apps.

Tetapi tidak seperti syarikat induk Facebook, ia telah memilih untuk menyepadukan ciri teks sahaja baharunya ke dalam aplikasinya daripada melancarkan produk berasingan, seperti yang dilakukan Meta dengan Threads.

Versi TikTok akan kekal lebih visual daripada siaran Twitter atau Threads, dengan pengguna boleh menambah latar belakang warna, muzik dan pelekat pada siaran.

Syarikat milik China itu berkata format baharu itu akan meluaskan “sempadan penciptaan kandungan untuk semua orang di TikTok” dan memanfaatkan “kreativiti” yang dilihat dalam komen dan kapsyen, kata syarikat itu.

Sebagai tambahan kepada Threads, platform yang lebih kecil seperti Mastodon, Bluesky dan Substack Notes telah muncul sebagai saingan berpotensi kepada Twitter, tetapi tidak ada yang setakat ini menggulingkannya walaupun menghadapi masalah.

Musk minggu lalu berkata Twitter telah kehilangan kira-kira separuh daripada hasil pengiklanannya, meninggalkan peluang untuk pencabar. ― AFP

Related Post

Leave a Comment