TikTok akan melakukan ‘ujian tekanan’ sebelum Akta Perkhidmatan Digital EU

Donna

BRUSSELS, 19 Julai — Platform media sosial milik China TikTok telah secara sukarela bersetuju dengan “ujian tekanan” untuk mempersiapkan Akta Perkhidmatan Digital (DSA) Kesatuan Eropah, kata ketua industri EU Thierry Breton semalam.

Di bawah Akta Perkhidmatan Digital (DSA) EU, unit Alphabet Google, Meta dan platform dalam talian besar lain akan menghadapi risiko denda yang tinggi jika mereka tidak mengawal kandungan haram.

TikTok juga akan tertakluk kepada peraturan DSA, yang memerlukan syarikat mengurus risiko, menjalankan pengauditan luaran dan bebas, berkongsi data dengan pihak berkuasa dan menerima pakai kod kelakuan. Peraturan tersebut berkuat kuasa mulai Ogos.

“Acara terkini telah menunjukkan kesan TikTok terhadap demokrasi – dan betapa pentingnya penguatkuasaan bebas EU,” tulis Breton di Twitter.

“TikTok secara sukarela bersetuju untuk melakukan #StressTest untuk persediaan menghadapi #DSA. Taklimat membina bersama CEO Shou Zi Chew. Sekarang adalah masa untuk mempercepatkan untuk mematuhi sepenuhnya,” tambah Breton, yang catatan Twitternya menunjukkannya dalam pertukaran pautan video dengan bos TikTok itu. — Reuters

Related Post

Leave a Comment