Tiga perkara yang kami pelajari daripada Grand Prix Austria

Donna

SPIELBERG BEI KNITTELFELD (Austria), 4 Julai — Dengan menambah tahap konsisten kalis peluru kepada bakatnya dan kebolehpercayaan dan kepantasan Red Bull, Max Verstappen menunjukkan pada hari Ahad bahawa dia boleh kekal kebal musim ini.

Charles Leclerc yang dihidupkan semula mengetuai cabaran Ferrari yang tidak pernah cukup kuat untuk mencadangkan apa-apa keputusan selain kemenangan kerjaya ke-42 untuk juara dunia berganda Belanda itu pada hari apabila Formula Satu digambarkan sebagai kelakar dan memalukan.

Bantahan selepas perlumbaan daripada Aston Martin mengakibatkan beberapa penalti kerana melanggar had trek yang mengubah keputusan beberapa jam selepas acara itu.

AFP Sport melihat tiga perkara yang kami pelajari dari hujung minggu yang huru-hara di Red Bull Ring di Styrian Alps:

Terperangkap dalam pergolakan selepas perlumbaan

Ramai ketua pasukan marah dengan kekecohan ‘memalukan’ yang dicipta selepas perlumbaan apabila, berikutan bantahan Aston Martin, keputusan itu diletakkan dalam keraguan, disemak dan tidak disahkan selama lima jam.

Pegawai perlumbaan meneliti dakwaan pelanggaran had trek yang mengakibatkan 12 penalti yang mengubah keputusan – dan membuktikan penganjur tidak dapat mengikuti pelanggaran pada masa itu.

Kedudukan podium tidak terjejas, tetapi hampir setiap tempat lain yang mendapat mata terjejas. Satu pasukan mendapati penalti telah dikenakan selepas penerbangan mereka mendarat di Britain lewat Ahad.

Bos pasukan Red Bull, Christian Horner, yang keretanya tidak terjejas, tidak berbelah bahagi.

“Saya fikir ia menjadikan kami sebagai sukan kelihatan agak amatur dengan begitu banyak pelanggaran,” katanya. “Sangat sukar bagi pemandu untuk melihat garisan putih dari kereta jadi mereka melakukannya dengan merasa dan litar menjemput anda ke sana. Ia perlu dilihat untuk tahun depan.”

Verstappen bersetuju pemadaman pusingan kegilaan dan penalti itu menjadikan pemandu kelihatan seperti ‘amatur’ kerana lebih 1,200 pelanggaran perlu diproses yang menyebabkan 89 dipadamkan.

Penangguhan lucu selepas perlumbaan meningkatkan ketegangan antara badan pemerintah sukan itu, Persekutuan Permotoran Antarabangsa (FIA) dan F1, hubungan yang tegang sejak Grand Prix Abu Dhabi 2021 yang berakhir dengan kontroversi.

Pemilik F1 Amerika, Liberty Media telah menjadi semakin kecewa dengan prosedur misteri FIA dan penerapan penalti.

Satu lagi baik pulih sistem pemantau berasaskan Geneva yang diperkenalkan berikutan kontroversi Abu Dhabi diperlukan dan had trek di Spielberg mungkin perlu diubah.

Hamilton yang menolak bersedia untuk kekal di Mercedes

Lewis Hamilton, pada usia 38, mungkin berada pada permulaan penurunan perlahan dalam kuasanya, tetapi dia kekal sebagai tarikan box office dan berkemungkinan kekal bersama Mercedes untuk mengejar kejuaraan pemandu kelapan rekod.

Ketua pasukan Toto Wolff mengeluarkan maklumat terkini mengenai rundingan kontrak mereka selepas perlumbaan Ahad ketika Hamilton, yang menduduki tempat kelapan yang tidak berpuas hati, memulakan enam bulan terakhir kontraknya sekarang.

Walaupun aduan pemandu di radio pasukan, yang membawa kepada teguran lembut daripada Wolff, kedua-duanya menegaskan bahawa perbincangan mereka sedang berjalan.

“Saya masih sangat yakin,” kata Wolff, sambil menambah bahawa ejen Hamilton “ingin melakukannya ‘super’, untuk setiap butiran”.

“Ia bukan perbincangan mengenai wang. Ia mengenai masa depan, perkara yang kita mahu lakukan dengan betul dan optimis. Kami tidak bercakap mengenai tempoh atau wang.”

Perjanjian dua tahun dijangka, tetapi Wolff memberi amaran untuk tidak menjangkakan pengesahan sebelum Grand Prix British minggu ini di Silverstone.

Adakah Verstappen tidak boleh disentuh?

Walaupun prestasinya meningkat menjelang perlumbaan di litar ‘kegemarannya’ di Silverstone, pemandu Ferrari, Charles Leclerc memberi amaran bahawa kepantasan dan konsistensi Verstappen menjadikan pemandu Belanda dan Red Bull itu kelihatan tidak boleh disentuh.

“Kami akan bekerja keras dan cuba bersaing, tetapi mereka begitu pantas sehingga nampaknya mereka berada di tahap yang lain,” katanya. “Jadi kami mengharapkan sesuatu, tetapi mereka juga mempunyai kebolehpercayaan dan konsistensi yang hebat.”

Red Bull telah memenangi kesemua sembilan perlumbaan tahun ini dan 10 perlumbaan terakhir berturut-turut untuk bergerak dalam jangkauan menyamai rekod 11 perlumbaan McLaren, yang dibuat pada 1988. — AFP

Related Post

Leave a Comment