Tiga muka baharu menyertai Shahidan sebagai pemegang jawatan Renang Malaysia 2023-2025

Donna

KUALA LUMPUR, 17 Jun — Tiga muka baharu telah dipilih ke Persekutuan Renang Malaysia (MS), di bawah pimpinan Datuk Seri Shahidan Kassim, yang dikekalkan sebagai presiden bagi penggal 2023-2025 pada Mesyuarat Agung Tahunan ke-54 di sini hari ini.

Ketua jurulatih renang Selangor, Marilyn Chua dipilih sebagai naib presiden selepas menerima 29 undi berbanding Datuk Nawawi Reduan 20 undi, manakala Andy Low mendapat kejutan dengan menerima 29 undi berbanding Mae Chan 22 undi untuk jawatan setiausaha agung.

Wajah baharu terakhir, 22 pemenang pingat emas Sukan SEA, Nurul Huda Abdullah dipilih sebagai Penolong Setiausaha dengan 28 undi, menewaskan Tan Chin Chin (20 undi).

Shahidan, yang menang tanpa bertanding, memberitahu pemberita selepas pilihan raya bahawa beliau akan membentangkan usul untuk meminda perlembagaan persekutuan yang membolehkan beliau melantik setiausaha agung dan bendahari dalam mesyuarat akan datang.

Beliau turut merakamkan penghargaan kepada ahli jawatankuasa lama atas sumbangan mereka yang membuahkan keputusan cemerlang di peringkat antarabangsa.

“Kami memang membincangkan pindaan mengenai cara memilih setiausaha agung dan bendahari kerana persatuan mempunyai peruntukan. Kami tidak boleh berbuat demikian sekarang tetapi perlu menunggu tiga tahun,” kata Shahidan.

Setiausaha Agung yang baru dipilih Andy berkongsi bahawa fokus utamanya adalah untuk memastikan pandangan dari semua negeri, termasuk Wilayah Persekutuan, dapat difahami sebelum sebarang keputusan diambil.

Penyandang, Oon Kee Seng dan Nancy Yap, kedua-duanya mengekalkan jawatan masing-masing sebagai Timbalan Presiden dan Bendahari.

Pemegang Pejabat Persekutuan Renang Malaysia bagi penggal 2023-2025 adalah seperti berikut:

Presiden: Datuk Seri Shahidan Kassim (Perlis)

Timbalan Presiden: Oon Kee Seng (Perak)

Naib Presiden: Marilyn Chua (Selangor)

Setiausaha Agung: Andy Low (Negeri Sembilan)

Penolong Setiausaha: Nurul Huda Abdullah (Selangor)

Bendahari: Nancy Yap (Kuala Lumpur)

Ahli Jawatankuasa:

1. Tasha Jane (Pulau Pinang)

2. Chee Pao Kam (Kedah)

3. Goh Kah Yi (Negeri Sembilan)

4. Mohd Azwan Abd Halim (Sabah)

5. Haris Lua Abdullah (Johor) — Bernama

Related Post

Leave a Comment