Tiga kali ganda Guardiola dan pelantikan Luis Enrique di PSG menyerlahkan impak kejurulatihan Sepanyol

Donna

BARCELONA, 7 Julai — Ekoran treble menakjubkan Pep Guardiola dengan Manchester City dan Paris Saint-Germain beralih kepada Luis Enrique, jelas kejurulatihan Sepanyol sedang popular.

Kedua-duanya, kedua-duanya memenangi treble di Barcelona, ​​disertai oleh ramai rakan senegara di pasukan liga teratas yang lain di benua itu.

Mikel Arteta dari Arsenal, bekas pembantu Guardiola, mengetuai City untuk merebut gelaran Inggeris musim lalu.

Dengan pendekatan yang berbeza untuk permainan, Unai Emery telah menarik minat Aston Villa, Bournemouth muncul untuk Andoni Iraola yang menarik, manakala Julen Lopetegui membantu Wolves mengelak kejatuhan dan Marseille melantik Marcelino Garcia Toral pada bulan Jun.

Jurulatih Sepanyol semakin menarik sejak negara itu menguasai bola sepak dunia antara 2008 dan 2012, La Roja memenangi Kejohanan Eropah pada tahun-tahun itu, serta Piala Dunia 2010.

Kemenangan Liga Negara-Negara musim panas ini, di bawah Luis de la Fuente, yang menggantikan Luis Enrique pada bulan Disember, adalah peningkatan lagi selepas tempoh terbiar.

Dengan bola sepak Sepanyol begitu dominan — di peringkat kelab, pasukan La Liga telah memenangi 11 daripada 24 Liga Juara-Juara terakhir dan 12 daripada 20 Liga Europa terakhir — kelab luar negara menyaksikan dengan mata tamak.

Minat itu membawa kepada kesan “buang otak” tetapi sekolah kejurulatihan FA Sepanyol dengan cepat menghasilkan pengganti.

“Kami adalah cerminan dalam persekutuan tentang cara mereka bekerja di kelab dan di akademi remaja,” kata jurulatih Sepanyol Bawah 21, Santi Denia selepas membawa pasukannya ke final Euro 2023 untuk kategori umur itu.

“Tahap jurulatih Sepanyol adalah yang terbaik di dunia, dan saya tidak mengatakannya tentang diri saya, jelas.

“Saya cuba mengambil kesempatan daripada kerja jurulatih Sepanyol.”

Teknikal dan taktikal

La Liga kini mempunyai 17 jurulatih Sepanyol dalam kalangan 20 pasukannya, serta empat beroperasi di England, tiga di Perancis termasuk Luis Enrique, dan satu di Jerman.

Hampir 27 peratus pasukan di lima liga teratas Eropah mempunyai seorang pemain Sepanyol di terajui, setakat Julai 2023.

Tanpa kuasa perbelanjaan liga lain — di luar tiga besar Sepanyol iaitu Barcelona, ​​Real Madrid dan Atletico — banyak kelab memberi tumpuan kepada melatih pemain daripada membeli pemain baharu.

Daripada kuasa, kepantasan dan sifat gelabah bola sepak Inggeris yang dikenali, di Sepanyol pasukan sering kali melihat untuk mengasah beberapa aspek yang lebih teknikal dan taktikal permainan.

Walaupun pasukan di tempat lain bertahan dengan lebih berani, barisan belakang di Sepanyol selalunya lebih sukar untuk dipecahkan kerana mereka mengawal ruang dengan hebat.

Dalam Liga Perdana penyokong kadang-kadang mengejek menghantar bola keluar dari belakang atau menganggapnya terlalu berisiko, tetapi majoriti pasukan yang semakin meningkat kini menggunakan strategi.

Walaupun gaya “tiki-taka” dalam bentuk yang paling tulen telah pudar, walaupun Guardiola terus bergerak, elemen utamanya masih mendorong permainan City.

Menggabungkan tahap teknik dan permainan posisi dengan fizikal dan halaju yang dikenali Liga Perdana telah menemui puncak kedua-dua gaya.

Pasukan Guardiola yang memenangi treble mempunyai tulang belakang yang mengagumkan, dari Erling Haaland ke Rodri hingga kerap berbaris dengan empat pertahanan tengah, tetapi masih mendominasi dengan bola.

Kesatuan gaya itu dicerminkan dalam keperibadian Luis Enrique, kehadiran yang kuat baik sebagai pemain dan dalam penggalian, tetapi penyokong tegar bola sepak penguasaan bola semasa mengendalikan Sepanyol.

Mungkin ia juga menerangkan betapa ramai jurulatih datang dari satu wilayah di negara Basque Sepanyol — Guipuzcoa.

‘Benang biasa’

Iraola, Emery, Lopetegui dan Arteta semuanya berasal dari sana, bersama dengan jurulatih Real Sociedad semasa Imanol Alguacil dan Xabi Alonso dari Bayer Leverkusen.

Cuaca di rantau itu lebih dekat dengan England daripada selatan yang terik dan pasukan secara sejarah bermain dalam gaya yang lebih fizikal daripada rakan sejawatan mereka di La Liga.

“Saya tidak fikir ia secara kebetulan, kita mesti mempunyai beberapa perkara yang sama,” kata Arteta kepada Marca dalam temu bual pada bulan Jun.

“Saya tidak tahu sama ada watak Basque yang menghubungkan baik dengan bahasa Inggeris, gaya kami, cara hidup kami atau kesungguhan kami.”

Tidak kira sama ada jurulatih Sepanyol cenderung kepada gaya menyerang atau bertahan, mereka adalah taktikal yang ketat.

Satu kelebihan ialah Jose Luis Mendilibar, yang membawa Sevilla menjulang kegemilangan Liga Europa musim lalu dengan pendekatan kembali ke asas – sekurang-kurangnya begitulah cara dia menggambarkannya.

Selain tarikan jurulatih Sepanyol kepada pihak asing, tarikan itu adalah bersama, apatah lagi kerana ramai jurulatih boleh memperoleh pendapatan lebih di luar negara berbanding di Sepanyol.

Pasukan La Liga telah mengetatkan rentetan dompet mereka selama bertahun-tahun sementara perbelanjaan Liga Perdana terus meningkat.

Ini bermakna jurulatih boleh mempunyai akses kepada pemain yang lebih berkaliber berbanding di tanah air dan mempunyai lebih banyak permintaan yang dipenuhi dalam pasaran perpindahan.

Bahasa Sepanyol juga merupakan bahasa kedua yang dituturkan di banyak bilik persalinan Liga Perdana yang menampilkan pemain Amerika Selatan — termasuk warga Brazil yang berbahasa Portugis, yang sering selesa dengannya.

Rafa Benitez adalah pemain Sepanyol pertama yang melatih di liga utama Inggeris, membawa Liverpool menjulang kegemilangan Liga Juara-Juara pada 2005 — malah dia dikritik kerana susunan pertahanannya yang menandakan zon.

Sejak itu pengaruh kejurulatihan Sepanyol dalam bola sepak di Liga Perdana dan divisyen teratas lain semakin meningkat, dan ketibaan Luis Enrique ke Paris adalah contoh terbaru. — AFP

Related Post

Leave a Comment