Tidur siang yang singkat boleh memastikan otak sihat, kata saintis

Donna

LONDON, 20 Jun — Adakah tidur siang baik untuk kesihatan anda atau tidak? Ia merupakan subjek yang luas yang telah menimbulkan pelbagai kajian saintifik, sebahagian daripadanya bercanggah, tetapi kesemuanya cuba untuk menentukan faedah tidur sebentar ini biasanya diambil selepas makan tengah hari. Kajian terbaru mengkaji faedah tidur siang pada fungsi kognitif dan kelantangan otak. Dan hasilnya boleh menggalakkan ramai untuk mengamalkan tabiat gaya hidup Mediterranean yang lazimnya ini.

Sesetengah orang sukar untuk tertidur selepas hari yang sibuk, berbolak-balik di atas katil tidak dapat diturunkan, manakala yang lain boleh melelapkan diri di mana-mana, pada bila-bila masa, hanya dengan memejamkan mata, walaupun hanya untuk beberapa minit. Menurut kajian baru yang dijalankan oleh penyelidik di University College London (UCL) dan Universidad de la Republica de Montevideo, Uruguay, yang terakhir mungkin lebih berwaspada apabila mereka meningkat usia berkat tempoh tidur yang singkat ini, yang kelihatan memainkan peranan dalam kesihatan otak.

Diterbitkan dalam jurnal Kesihatan Tidur, penyelidikan itu berdasarkan panel besar seramai 35,080 orang berumur antara 40 dan 69 tahun, diambil daripada data UK Biobank. Para penyelidik mula-mula menganalisis respons peserta tentang kekerapan mereka tidur siang – kerap, kadang-kadang, jarang atau tidak pernah – dan kemudian mengesahkannya melalui penjejak tidur. Profil genetik mereka kemudiannya ditubuhkan menggunakan data daripada kajian terdahulu. Para saintis menggunakan data ini untuk menentukan orang yang tidur secara berkala berdasarkan 92 perbezaan genetik, dan kemudian melihat saiz otak mereka.

Dan hasilnya mengejutkan, untuk mengatakan sekurang-kurangnya. Khususnya, mereka mencadangkan bahawa jumlah otak orang yang kerap menikmati seni tidur siang adalah lebih besar (15.80 cm3 secara purata), berbanding dengan mereka yang kurang atau tidak menutup mata pada siang hari. Dengan mengandaikan bahawa otak menurun, atau mengecut, sebanyak 0.2 peratus hingga 0.5 peratus setahun dari usia 35 tahun dan seterusnya, para penyelidik menganggarkan bahawa tidur siang biasa boleh mendapat manfaat daripada otak yang 2.6 hingga 6.5 tahun lebih muda. Para saintis menambah: “perbezaan ini lebih kurang sama dengan perbezaan dalam jumlah otak antara orang yang mempunyai fungsi kognitif normal dan gangguan kognitif ringan.”

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa penyelidik merujuk kepada “tidur pendek” tanpa menyatakan tempoh atau kekerapan orang ramai harus menikmati tidur siang ini untuk meraih faedah sebenar. Namun, kajian itu mengesahkan bahawa tempoh rehat biasa seperti ini akhirnya akan membantu memelihara kesihatan otak, sambil menegaskan semula bahawa faedah dapat dilihat selepas tidur siang selama 5 hingga 15 minit.

Kajian saintifik sebelum ini, yang dijalankan oleh penyelidik di Brigham and Women’s Hospital dan diterbitkan pada bulan April, mendedahkan bahawa tidur siang yang lama boleh memudaratkan kesihatan. Tidur siang yang lebih lama daripada 30 minit yang dilaporkan meningkatkan risiko obesiti, tekanan darah tinggi dan sindrom metabolik. Oleh itu, tidur siang nampaknya memberi manfaat kepada kesihatan, dengan syarat anda tidak tidur terlalu lama. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment