Tidur di dalam: Adakah sotong bermimpi seperti manusia?

Donna

TOKYO, 30 Jun — Sotong sangat menarik kerana kecerdasan tentakular mereka, yang membawa mereka begitu dekat dengan manusia. Tetapi bukan itu sahaja persamaan mereka dengan kita. Menurut kajian baru Jepun-Amerika, makhluk laut ini juga mampu bermimpi.

Penyelidik di Institut Sains dan Teknologi Okinawa (OIST) dan Universiti Washington meneliti aktiviti otak dan perubahan warna kulit 29 sotong kepunyaan spesies Octopus laqueus nokturnal. Mereka mendapati bahawa, pada siang hari, sotong menutup mata mereka dan mengamalkan postur berehat seperti tidur. Setiap jam atau lebih, haiwan ini juga mengalami perubahan pesat dalam warna kulit yang berlangsung kira-kira seminit, serta perubahan dalam kadar pernafasan, dan pergerakan badan dan mata.

Pemerhatian ini membolehkan para saintis menyimpulkan bahawa sotong melalui dua peringkat tidur yang berbeza: tidur tenang dan tidur aktif. Ia adalah dalam fasa terakhir bahawa pengecutan bahagian-bahagian berlainan badan sotong dan perubahan pesat dalam tekstur dan corak kulitnya berlaku, seperti yang diterangkan oleh penyelidik dalam kertas mereka, baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Nature.

Untuk menguji hipotesis ini, ahli biologi mengesahkan sama ada gurita benar-benar tidur dalam peringkat tidur aktif dengan menundukkan mereka kepada pelbagai rangsangan luar. Khususnya, mereka mengetuk tangki tempat haiwan itu berehat untuk melihat reaksi mereka. Makhluk laut bertindak balas secara berbeza apabila mereka terjaga atau dalam fasa tidur yang tenang atau aktif. Pasukan penyelidik juga mendapati bahawa, jika sotong kurang tidur selama dua hari, mereka kemudiannya memasuki peringkat tidur aktif lebih awal dan lebih kerap. Penemuan ini mencadangkan kewujudan proses homeostatik, yang merupakan salah satu kriteria utama untuk tidur.

Mengimbas kembali pengalaman lalu

Selain itu, siasatan yang merekodkan aktiviti neuron sotong menunjukkan kewujudan gelombang otak yang menyerupai spindle tidur. Spindle tidur ialah satu set gelombang yang dianggap melindungi tidur dengan menghalang input deria. Walaupun fungsi sebenar mereka masih menjadi misteri, walaupun pada manusia, saintis percaya bahawa gelendong ini menyumbang kepada penyatuan kenangan. Ahli biologi telah menyatakan bahawa, dalam sotong, gelombang ini berlaku di kawasan otak yang berkaitan dengan pembelajaran dan ingatan, menunjukkan bahawa ia berpotensi mempunyai fungsi yang serupa dengan manusia.

Spindle tidur ini boleh menjelaskan perubahan dalam corak kulit sotong yang diperhatikan oleh saintis. Sememangnya, sotong boleh meniru persekitaran mereka dengan mengubah suai tekstur dan rupa epidermis mereka serta-merta dan dalam pelbagai cara, terima kasih kepada beribu-ribu sel berpigmen yang dipanggil kromatofora. Mekanisme pertahanan ini membolehkan mereka bersembunyi daripada pemangsa yang berpotensi.

Semasa peringkat tidur aktif, saintis memerhatikan bahawa sotong bergantian corak kulit yang sama. Fenomena ini boleh dijelaskan oleh fakta bahawa haiwan menggunakan tidur mereka untuk melatih kemahiran penyamaran mereka, atau hanya untuk memastikan kromatofor mereka berfungsi dengan baik. Tetapi hipotesis lain yang dikemukakan ialah sotong boleh menghidupkan semula dan belajar daripada pengalaman lalu, seperti memburu atau bersembunyi daripada pemangsa, dan mengaktifkan semula corak kulit yang dikaitkan dengan setiap ingatan. Dalam erti kata lain, mereka boleh bermimpi.

“Dalam pengertian ini, walaupun manusia boleh melaporkan secara lisan jenis mimpi yang mereka alami sebaik sahaja mereka bangun, corak kulit sotong bertindak sebagai bacaan visual aktiviti otak mereka semasa tidur,” kata Dr. Sam Reiter, profesor bersekutu dan ketua Unit Neuroetologi Pengiraan di OIST, dipetik dalam siaran berita. Beliau menambah: “Kami pada masa ini tidak tahu yang mana antara penjelasan ini, jika ada, boleh betul. Kami sangat berminat untuk menyiasat lebih lanjut.” — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment