‘Tidak dapat dibayangkan’: Syurga tertinggi Austria merasakan haba perubahan iklim

Donna

HEILIGENBLUT AM GROßGLOCKNER (Austria), 9 Julai — Sejak Herbert Hoegl dan isterinya mula-mula memandu di Jalan Alpine Tinggi Grossglockner yang megah, dinamakan sempena gunung tertinggi di Austria, pemandangan menakjubkan yang ditawarkan oleh laluan itu telah terpahat di fikiran mereka.

Kini, dua puluh tahun kemudian, dia dan isterinya bergelut untuk mengenali salah satu landskap paling bercirikan Alps yang menampilkan glasier Pasterze bergerigi, yang panjangnya hari ini hampir lapan kilometer (lima batu).

Pada awal tahun 2000-an, medan ais “menuju ke sana, supaya anda boleh menaiki lif ke bawah dan berjalan terus ke Pasterze,” kata Hoegl mengenai glasier terpanjang di Alps Timur.

“Sekarang jaraknya 100-150 meter lagi”, kata pakar IT berusia 58 tahun itu.

Sehingga satu juta orang melawat jalan Grossglockner yang indah, yang terkenal dengan 36 selekoh jepit rambut yang berbahaya, dari awal Mei hingga akhir Oktober setiap tahun, mengembara dengan kereta, motosikal atau basikal.

Ia terletak di tengah-tengah taman negara Hohe Tauern yang terkenal dengan lereng bukit yang mekar dengan bunga liar, hutan rimbun, air terjun dan tasik.

Pihak berkuasa telah memperkenalkan had laju untuk membantu melindungi landskap Alpine yang unik, dan kenderaan elektrik mendapat manfaat daripada pengurangan bayaran akses untuk menikmati laluan sejauh 48 kilometer, di mana penunggang basikal khususnya digalakkan.

‘Simbol status’

Mengikuti laluan perdagangan purba yang digunakan oleh orang Rom dan Celt, jalan Grossglockner dalam bentuk semasa dibina antara 1930 dan 1935 di tengah-tengah Kemelesetan Besar.

Kira-kira 3,000 lelaki yang menganggur telah ditugaskan untuk bekerja pada projek raksasa itu, secara manual mengukir jalan keluar dari gunung itu selaras dengan reka bentuk yang diilhamkan oleh jurutera awam Austria Franz Wallack.

Menghubungkan bandar Bruck berhampiran Salzburg ke Grossglockner 3,798 meter, laluan Alpine menjadi salah satu jalan pergunungan moden utama pertama yang direka untuk pelancongan bermotor.

Sehingga hari ini, jalan itu berfungsi sebagai trek ujian untuk pembuat kereta sport mewah Porsche.

Berminat untuk memulihkan imejnya selepas kejatuhan Empayar Habsburg, jalan itu “ditujukan sebagai simbol status untuk Austria”, jelas pemandu gunung Heike Renger.

Semasa musim sejuk, laluan menjadi tidak dapat diakses kerana salji yang banyak.

Pada tahun 1930-an, 350 lelaki terpaksa bekerja selama 70 hari untuk membersihkan salji dengan penyodok mereka – pada masa kini, pembajak salji mengeluarkannya dalam masa dua minggu pada musim bunga.

“Usaha pembersihan salji adalah sangat besar sebelum jalan raya boleh dibuka semula (setiap tahun),” kata pesara Bavaria Juergen Neumann kepada AFP.

Glasier berundur

Glasier Alpine menyaksikan rekod kehilangan besar-besaran baharu untuk setahun pada 2022, disebabkan oleh paras salji musim sejuk yang sangat rendah, musim panas yang panas serta deposit habuk Sahara yang ditiup angin.

Pakar telah memberi amaran bahawa glasier Austria akan cair selewat-lewatnya pada 2075.

Berbanding dengan lawatan terakhirnya, Neumann berkata adalah “tidak dapat dibayangkan bahawa glasier telah berundur dengan jumlah sedemikian dalam tempoh singkat sepuluh hingga lima belas tahun”.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Renger juga telah melihat banyak perubahan yang dia kaitkan dengan pemanasan global.

“Hari ini sinaran matahari lebih kuat dan salji berkurangan, yang menjelaskan mengapa glasier mencair,” kata Renger.

Walaupun altitud tinggi, suhu tahun lepas melepasi 20 darjah Celsius (68 darjah Fahrenheit) pada penghujung hari, tambahnya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment