Tetap tenang, penganjur London 2012 menasihati ketua Olimpik Paris di tengah-tengah rusuhan

Donna

PARIS, 1 Julai — Penganjur Sukan Olimpik Paris 2024 harus “bertenang dan fokus” walaupun rusuhan melanda Perancis lebih setahun sebelum temasya itu, Hugh Robertson, bekas menteri Britain yang bertanggungjawab untuk London 2012, memberitahu AFP.

Bekas ahli parlimen Parti Konservatif berusia 60 tahun itu bercakap berdasarkan pengalaman ketika rusuhan turut melanda London dan kawasan bandar lain di England pada 2011 berikutan kejadian tembakan maut oleh polis terhadap seorang lelaki muda.

“Apabila ia berlaku pada London 2012, pada masa yang sama keluar dari Sukan, semua Jawatankuasa Olimpik Kebangsaan (NOC) dan Persekutuan Antarabangsa (IF) dari seluruh dunia baru sahaja tiba di London untuk melihat kemudahan itu,” katanya. AFP.

“Saya masih ingat sebagai menteri yang menjaga Sukan Olimpik berucap kepada ketua NOC dan ketua IF di bangunan datuk bandar di Tebing Selatan.

“Walaupun saya berkata tiada apa yang perlu dirisaukan, terdapat kepulan asap di belakang saya di selatan London.”

Keganasan dan rompakan melanda Perancis dalam protes malam keempat semalam dan negara itu telah bersedia menghadapi kekacauan menjelang pengebumian hari ini untuk Nahel, 17, yang dibunuh oleh seorang pegawai semasa perhentian lalu lintas.

Kerajaan berkata keganasan telah “berkurang” berbanding malam sebelumnya, tetapi kementerian dalam negeri masih melaporkan 1,311 tangkapan di seluruh negara semalaman, dan 79 kecederaan dalam kalangan polis dan gendarm.

Ini lebih daripada pada mana-mana malam sejak protes bermula Selasa, yang dicetuskan oleh kematian Nahel.

Rusuhan London dicetuskan oleh kematian Mark Duggan – yang ditembak selepas kereta yang dinaikinya dihalang oleh polis – dan berlaku dari 6-11 Ogos mengakibatkan lima kematian dan kerosakan bernilai ratusan juta pound.

Robertson – yang bersara daripada politik barisan hadapan pada 2015 dan telah menjadi pengerusi Persatuan Olimpik British (BOA) sejak 2016 – berkata masa rusuhan London tidak mungkin lebih teruk.

Anggota bomba memadamkan api pada kenderaan yang dibakar semasa protes ganas pada 30 Jun 2023 di Tours, Perancis, tiga hari selepas seorang lelaki berusia 17 tahun dibunuh oleh polis di Nanterre, pinggir barat Paris.  — Gambar AFP

Anggota bomba memadamkan api pada kenderaan yang dibakar semasa protes ganas pada 30 Jun 2023 di Tours, Perancis, tiga hari selepas seorang lelaki berusia 17 tahun dibunuh oleh polis di Nanterre, pinggir barat Paris. — Gambar AFP

‘Swing Behind the Games’

Robertson tidak berputus asa walaupun keganasan melanda ibu negara Britain itu semasa lawatan mereka dan dia menggesa penganjur Paris untuk mengekalkan laluan itu.

“Tetap tenang dan terus fokus,” katanya.

“Penganjur mempunyai simpati saya dan saya pasti mereka akan menyelesaikan masalah ini.

“Kami masih lagi setahun lebih daripada majlis perasmian yang merupakan masa yang sangat lama dalam penganjuran sesuatu yang besar seperti Sukan Olimpik.”

Robertson berkata terdapat sedikit bahaya imej yang disiarkan di seluruh dunia akan melemahkan orang ramai.

“Tiada! Ini adalah 14 bulan sebelum Majlis Perasmian.

“Orang yang telah membeli tiket ke Paris akan datang juga; orang lain akan berfikir bahawa ia adalah jauh sehingga tidak akan dihalang untuk datang.”

Bekas pegawai Tentera British itu berkata rusuhan bukanlah kebimbangan utama yang dihadapi ketua-ketua Sukan London menjelang acara sukan itu.

“Isu-isu dengan keselamatan lebih membimbangkan,” katanya.

“Kami sentiasa berfikir bahawa rusuhan akan berlalu.”

Robertson berkata walaupun beberapa perusuh yang bimbang mungkin mencuba dan menggunakan Sukan London sebagai acara berprofil tinggi untuk mengganggu, dia dan penganjur lebih positif.

“Perkara yang semua orang salah faham tentang Sukan Olimpik ialah sentiasa ada masa yang datang apabila orang ramai menyedari betapa indahnya tingkap kedai mereka untuk sebuah negara dan mereka berada di belakang Sukan itu,” katanya.

“Bagi kami ia datang sebulan sebelum Sukan bermula apabila majoriti besar orang memutuskan bahawa mereka mahu menjayakannya.

“Saya pasti ia akan sama di Perancis dan Perancis akan melakukan kerja yang luar biasa dan memberikan sambutan yang hebat.”

Robertson berkata dia tahu dari pengalaman pahit bahawa akan ada lebih banyak halangan di jalan untuk ketua Paris.

“Setiap Sukan Olimpik mempunyai detik-detik ini,” katanya.

“Sesuatu yang lain akan datang dalam tempoh 13-14 bulan akan datang.

“Adalah sifat menganjurkan sesuatu yang besar seperti Sukan Olimpik bahawa akan ada banyak cabaran untuk mana-mana Jawatankuasa penganjur.” — AFP

Related Post

Leave a Comment