Tesla melancarkan SUV Model Y elektrik pertamanya di Malaysia, penghantaran akan bermula pada awal 2024

Donna

KUALA LUMPUR, 20 Julai — Tesla hari ini melancarkan kenderaan utiliti sukan elektrik (SUV) serba baharunya, Model Y di Malaysia.

Pada majlis pelancaran di Pavilion Kuala Lumpur, jenama kereta elektrik itu membuka balutan model Tesla pertama di negara ini.

Pengarah wilayah Tesla, Isabel Fan melahirkan rasa terujanya untuk memperkenalkan model baharu itu dan berkata kereta itu mewakili langkah kritikal dalam misi Tesla untuk mempercepatkan peralihan dunia kepada tenaga mampan.

“Kami mahu menjadikan teknologi ini tersedia kepada seramai mungkin orang.

“Tesla bukan sahaja pengeluar kereta tetapi juga penyelesaian tenaga.”

Fan berkata sehingga kini, Tesla telah menghantar empat juta kenderaan kepada pelanggan mereka di seluruh dunia, yang mana 1.3 juta unit telah dihantar pada tahun lepas sahaja.

“Kami kini mempunyai kapasiti pengeluaran sebanyak dua juta kenderaan setiap tahun di empat kemudahan pembuatan kami di seluruh dunia.”

Fan berkata, dia berterima kasih atas sokongan dan kesediaan daripada kerajaan Malaysia dalam memudahkan Tesla debut di negara ini.

“Sebagai Perdana Menteri [Datuk Seri Anwar Ibrahim] diumumkan, kami akan mempunyai ibu pejabat kami di Cyberjaya.

“Kami berminat untuk mengambil bakat tempatan untuk menjadi sebahagian daripada pasukan kami di Malaysia dan memudahkan pemindahan pengetahuan.”

Beliau berkata syarikat komited untuk membantu memacu pelepasan sifar dan masa depan yang lebih hijau untuk Malaysia.

Sebagai sebahagian daripada komitmennya kepada Malaysia, Fan berkata syarikat itu akan mempunyai pelan pembangunan komprehensif untuk pusat pengalaman, perkhidmatan dan sokongan serta infrastruktur pengecasan di sini.

Menurutnya, terdapat 12 stesen pengecas super dalam saluran paip di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan.

Beliau juga melancarkan stesen pengecas dalaman pertama di negara ini di Pavilion Kuala Lumpur dengan lapan pengecas super.

Bermula pada RM199,000, pelanggan akan mula menerima Model Y pada awal 2024.

Tesla hari ini melancarkan kenderaan utiliti sukan elektrik (SUV) serba baharunya, Model Y di Malaysia.  — Gambar oleh Yusof Mat Isa

Tesla hari ini melancarkan kenderaan utiliti sukan elektrik (SUV) serba baharunya, Model Y di Malaysia. — Gambar oleh Yusof Mat Isa

Fan bagaimanapun enggan mendedahkan jumlah pra-pesanan untuk pasaran Malaysia.

Selaras dengan matlamat Malaysia untuk menggalakkan mobiliti rendah karbon dan menyokong industri kenderaan elektrik, pelanggan Tesla akan menikmati pengecualian duti import dan eksais penuh untuk kenderaan sifar pelepasan yang baru didaftarkan.

Selain itu, pelanggan boleh mendapat manfaat daripada 100 peratus pengecualian cukai jalan dan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM2,500 ke atas perbelanjaan berkaitan kemudahan pengecasan EV untuk tahun taksiran 2023.

Majlis pelancaran itu turut dihadiri timbalan menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Liew Chin Tong.

Tags

Related Post

Leave a Comment