Tesla melancarkan pikap elektrik pertamanya, Cybertruck

Donna

NEW YORK, 16 Julai — Pengeluar kereta AS, Tesla semalam mengumumkan pikap elektrik pertamanya — Cybertruck perak yang kelihatan licin — telah dikeluarkan dari barisan pemasangan di kilang besarnya berhampiran Austin, Texas.

“Cybertruck pertama dibina di Giga Texas!” kata tweet daripada syarikat itu, disertai dengan gambar kenderaan futuristik itu di tengah-tengah lautan pekerja Tesla bertopi keledar dan bertudung kuning.

Elon Musk, yang memiliki kedua-dua Tesla dan Twitter, menyiarkan semula tweet itu dengan komen “Tahniah Tesla Team.”

Tesla tidak segera menjawab permintaan AFP untuk mendapatkan komen semalam.

Syarikat itu telah berjanji pada bulan April bahawa ia akan melancarkan Cybertrucks pertama sebelum akhir tahun ini.

Pelan untuk kenderaan itu, dengan bentuk keperakan, seperti kura-kura dan sudut luar biasa, pertama kali diumumkan pada November 2019.

Pengenalan asalnya menjadi serba salah apabila Musk menggesa seorang pekerja Tesla untuk memukul salah satu tingkap prototaip itu dengan seketul keluli untuk menunjukkan kekukuhannya. Tingkap itu pecah – menarik ketawa dan kata-kata kutukan dari Musk – begitu juga tingkap kedua pada percubaan berikutnya.

Namun dalam masa dua hari, Tesla berkata ia telah menerima hampir 150,000 pesanan awal.

Pada bulan Mei, Musk berkata syarikat itu berharap untuk membina 250,000 trak setahun – jumlah yang dia katakan akhirnya boleh berganda, memandangkan tanda harga yang agak mudah diakses.

Tesla akan membuat tiga model Cybertruck, sebuah kenderaan yang boleh memecut dari sifar hingga 100 kilometer sejam dalam masa kurang daripada tiga saat. Model asas akan berharga AS$39,900 (RM180,588) dan menawarkan jarak 400km antara caj; trak barisan teratas akan mempunyai julat dua kali ganda itu dan dijual pada harga AS$69,900. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment