Tesla Malaysia: Pavilion KL antara lokasi Supercharger pertama dengan lapan ruang pengecasan

Donna

KUALA LUMPUR, 19 Julai ― Menjelang Tesla Malaysia’s pelancaran rasmi esok, salah satu yang pertama Pengecas Super Tesla lokasi telah disahkan dan ia terletak di Pavilion Kuala Lumpur. Lokasi Tesla Supercharger pada asasnya ialah hab pengecasan pantas EV Tesla dan mereka telah pun menyenaraikannya 10 lokasi pertama di seluruh Malaysia Beberapa hari yang lalu.

Stesen Supercharger di Pavilion KL terletak di tingkat B1 tempat letak kereta bawah tanah di tiang C 21. Pada masa artikel ini ditulis, kami melihat lapan pengecas dan nampaknya terdapat empat ruang tambahan untuk pengembangan masa depan yang berpotensi. Ini kelihatan seperti pengecas V3 DC Tesla yang boleh menolak sehingga 250kW dan dilengkapi dengan penyejukan cecair. Menurut laman web Tesla, stesen pengecasan boleh menyediakan jarak sehingga 270km dengan pengecasan pantas 15 minit.

Seperti yang dikongsi oleh Menteri Perdagangan Pelaburan dan Industri Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, Tesla dikehendaki untuk pasang 50 pengecas DC menjelang 2026 dan sekurang-kurangnya 15 mesti terbuka kepada kenderaan EV lain. Jika Tesla boleh menggunakan sekurang-kurangnya 5 stesen bagi setiap lokasi Supercharger, mereka boleh mencapai penghantaran itu dengan mudah dengan hanya 10 lokasi. Tidak jelas sama ada pengecas di Pavilion KL ini akan dibuka kepada kenderaan bukan Tesla pada masa pelancaran.

mengikut Tesla, pembayaran Supercharging diproses secara automatik berdasarkan kaedah pembayaran berdaftar dalam apl Tesla. Yuran terbiar akan dikenakan jika sesi caj selesai dan kenderaan masih menggunakan Supercharger. Di Singapura, ia berharga S$0.50 (kira-kira RM1.72) seminit untuk melahu dan ia meningkat dua kali ganda kepada S$1.00 (kira-kira RM3.43) seminit apabila stesen itu 100 peratus diduduki.

Menjelang pelancaran, Tesla telah mendedahkan harga untuknya Model Y yang bermula dari RM199,000 yang mengagumkan manakala prestasi tertinggi AWD Model Y yang boleh melakukan 0-100km/j hanya dalam masa 3.7 saat berharga RM288,000. Tempahan kini boleh didapati dengan bayaran RM1,000 yang tidak akan dikembalikan dan penghantaran dijangka bermula awal tahun depan. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, mereka yang menempah Tesla Model Y dalam talian akan mendapat a penyambung dinding rumah percuma, bagaimanapun, ini tidak dinyatakan di tapak web mereka semasa membuat tempahan. ― SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment