Tesla Malaysia: Berikut adalah 10 lokasi Supercharger pertama di Malaysia (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 14 Julai — Mendahului jenama itu pelancaran rasmi dalam pasaran kami minggu depan, senarai lokasi Tesla Supercharger di Malaysia telah didedahkan padanya laman web. Ini berikutan pendedahan harga untuk Model Y di Malaysia yang disenaraikan daripada RM199,000.

Menurut bahagian Find Us di laman web itu, kumpulan pertama penggunaan Tesla Supercharger di Malaysia akan berlangsung di 10 lokasi. Di sini mereka:

  • Iskandar Puteri, Johor
  • Dengkil, Selangor
  • Petaling Jaya, Selangor
  • Bukit Jalil, Kuala Lumpur
  • Bukit Bintang, Kuala Lumpur
  • Ipoh, Perak
  • Perai, Pulau Pinang
  • Satu lokasi yang tidak dinamakan di Negeri Sembilan
  • Dua lokasi yang tidak dinamakan di Kuala Lumpur

Mengenai lokasi yang tidak didedahkan di Negeri Sembilan, kemungkinan Supercharger akan diletakkan di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) berdasarkan tempat yang disematkan pada peta. Begitu juga, salah satu tempat yang tidak dinamakan di Kuala Lumpur nampaknya adalah Lebuhraya Maju (MEX) manakala satu lagi di Jalan Kuching.

Sila ambil perhatian bahawa tiada pengecas Super ini telah diaktifkan walaupun dan mungkin selamat untuk menganggap bahawa pin pada peta hanyalah petunjuk kasar. Malah, Tesla telah menyatakan di laman webnya bahawa tarikh pembukaan sasaran untuk kesemuanya masih belum disahkan manakala senarai Pengecas Super dikemas kini setiap suku tahun.

Tesla Supercharger mampu menyalurkan sehingga 250kW tenaga yang sepadan dengan kadar pengecasan maksimum Tesla Model Y. Laman web jenama tersebut menyatakan bahawa pengguna mampu memperoleh jarak sehingga 270km dengan masa pengecasan selama 15 minit.

Tesla masih belum mendedahkan bayaran caj untuk Superchargers di Malaysia tetapi telah mengatakan bahawa pembayaran akan diproses terus daripada aplikasi Tesla. Syarikat itu juga akan melaksanakan yuran terbiar di mana pengguna perlu membayar jumlah tertentu jika mereka membiarkan Tesla mereka dipalamkan ke Supercharger selepas sesi pengecasan selesai.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz sebelum ini berkata mendedahkan bahawa Tesla perlu memasang sekurang-kurangnya 50 Pengecas Super seluruh Malaysia dalam tempoh tiga tahun. Ini adalah sebahagian daripada keperluan untuk program Pemimpin Global Kenderaan Elektrik Bateri yang ditetapkan oleh kementeriannya.

Di samping itu, Supercharger ini mesti berupaya menyampaikan sekurang-kurangnya 180kW. Tesla juga perlu memastikan sekurang-kurangnya 30 peratus daripadanya boleh diakses oleh EV yang dibuat oleh jenama lain.

Semasa kami masih mengenai perkara ini, anda boleh menyemak kami pandang awal di Tesla Model Y di bawah. Pada masa itu, Tesla Model Y yang diimport kelabu membawa tanda harga lebih RM400,000. — SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment