Tesla hampir menggandakan penghantaran berbanding tahun lepas

Donna

NEW YORK, 3 Julai — Pengeluar kereta AS Tesla mengatasi jangkaan penganalisis pada suku kedua, menghantar 466,140 kenderaan walaupun menghadapi pasaran yang sukar, menurut laporan pendapatannya yang dikeluarkan semalam.

Hampir setengah juta penghantaran mewakili peningkatan 83 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu, dan peningkatan 10 peratus daripada suku sebelumnya.

Penganalisis menjangkakan penghantaran akan datang di bawah 450,000.

Dari April hingga Jun, gergasi kenderaan elektrik yang berpangkalan di Texas itu mengeluarkan 479,700 kereta — peningkatan 85 peratus berbanding suku kedua pada 2022.

Itu menjadikan jumlah pengeluaran Tesla pada pertengahan tahun ini kepada 920,508, sedang dalam perjalanan ke matlamatnya untuk mengeluarkan 1.8 juta kereta pada 2023 dan melebihi jangkaan daripada pemerhati industri.

“Pemotongan harga yang dilaksanakan pada awal tahun 2023 telah membayar dividen besar untuk Musk & Co kerana permintaan nampaknya kekal sangat kukuh dan kecekapan pengeluaran telah membolehkan penghantaran besar-besaran,” tulis penganalisis dari Wedbush Securities dalam nota kepada pelanggan.

Ketika persaingan dalam sektor EV semakin panas, Tesla telah membuat beberapa potongan harga di Amerika Syarikat, Eropah dan Asia.

Ini juga telah membolehkannya mengharungi permintaan yang semakin berkurangan di China.

“Kami telah mengambil pandangan bahawa menolak volum yang lebih tinggi dan armada yang lebih besar adalah pilihan yang tepat di sini berbanding volum yang lebih rendah dan margin yang lebih tinggi,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk pada panggilan April membincangkan keputusan suku pertama.

Di Amerika Syarikat, Tesla juga telah mendapat manfaat daripada kelayakannya yang diperluaskan dalam program kredit cukai AS$7,500 kerajaan untuk pembeli kereta elektrik, sebahagian daripada dasar alam sekitar Presiden Joe Biden.

Sehingga baru-baru ini, pembeli tawaran termurah Tesla, Model 3, hanya layak mendapat separuh daripada kredit cukai kerana bahagian tertentu kereta itu tidak dihasilkan di Amerika Utara. — AFP

Related Post

Leave a Comment