Terbuka Jepun: Permulaan terbang untuk empat pasangan Malaysia

Donna

KUALA LUMPUR, 25 Julai — Ia adalah hari yang hebat di pejabat untuk empat pasangan Malaysia apabila mereka memulakan permainan dengan cemerlang pada pusingan pembukaan Terbuka Jepun 2023 di Tokyo, hari ini.

Dalam kejohanan yang berlangsung di Gimnasium Pertama Yoyogi itu, pasangan beregu wanita nombor satu negara, Pearly Tan-M. Thinaah terselamat dalam pertarungan set getah menentang beregu China, Liu Sheng Su-Tan Ning, 21-11, 9-21, 21-19, untuk mara ke pusingan kedua.

Pertarungan pusingan kedua yang sukar boleh menjadi pilihan terbaik bagi Pearly-Thinaah sekiranya pilihan utama, Chen Qing Chen-Jia Yi Fan dari China menewaskan pasangan Kanada, Catherine Choi-Josephine Wu dalam perlawanan pusingan pertama yang lain.

Sementara itu, dua pasangan beregu campuran Malaysia, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei dan Chan Peng Soon-Cheah Yee See turut mara ke pusingan kedua.

Beregu nombor 14 dunia Tang Jie-Ee Wei mengejutkan gandingan Belanda, Robin Tabeling-Selena Piek, menduduki tempat kesembilan dunia, 21-15, 21-18 manakala pemain bukan pilihan Peng Soon-Yee See mencipta kekecewaan ke atas lapan pilihan, Thom Gicquel-Delphine Delrue dari Perancis, 21-18, 21-18.

Tang Jie-Ee Wei akan menentang pilihan utama, Zheng Si Wei-Huang Ya Qiong selepas gandingan China itu menewaskan pemain Jepun, Hiroki Midorikawa-Natsu Saito, 21-8, 21-13.

Peng Soon-Yee See pula akan berdepan pasangan Thailand, Supak Jomkoh-Supissara Paewsampran yang mengatasi gandingan Taiwan, Yang Po-Hsuan-Hu Ling Fang, 21-3, 21-10.

Beregu lelaki profesional, Ong Yew Sin-Teo Ee Yi menamatkan hari yang indah untuk kem badminton Malaysia berikutan kemenangan straight set ke atas Lucas Corvee-Ronan Labar dari Perancis, 21-15, 21-18, dalam masa 36 minit.

Pasangan pilihan keenam itu akan menentukan tempat suku akhir menentang pemenang satu lagi perlawanan pusingan pembukaan melibatkan Chen Bo Yang-Liu Yi dari China atau penyandang juara Sukan Olimpik, Lee Yang-Wang Chi-Lin dari Taiwan. — Bernama

Related Post

Leave a Comment