Terbuka British menukar kubu ‘penal’ selepas aduan

Donna

HOYLAKE, 21 Julai — Pegawai Terbuka British telah mengubah cara bunker dirangkul di padang Diraja Liverpool selepas aduan daripada pemain bahawa mereka terlalu “penal”.

Juara Masters Jon Rahm menyifatkan 82 kubu Diraja Liverpool sebagai “struktur penalti yang betul” selepas terpaksa bermain mundur daripada satu semasa pembukaan 74 semalam, manakala Rory McIlroy memerlukan dua pukulan untuk melarikan diri daripada perangkap greenside pada 18hb.

Pemenang utama empat kali McIlroy berkata: “Apabila anda mencecahnya ke dalam kubu ini, anda seperti menunggang nasib anda pada ketika itu dan berharap ia tidak menentang salah satu daripada wajah yang disemak itu.”

Pemenang dua kali PGA AS Justin Thomas mengalami mimpi ngeri di lubang terakhir di Hoylake selepas menemui bunker, berakhir dengan sembilan bogey empat kali ganda.

Sebagai tindak balas, R&A mengarahkan kakitangan penjaga hijau untuk membina tepi bunker untuk membolehkan lebih banyak bola bergolek kembali ke tengah.

“Petang semalam bunker kering lebih banyak daripada yang kita lihat dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan itu menyebabkan lebih banyak bola berlari lurus ke muka daripada yang biasa kita jangkakan,” kata R&A dalam satu kenyataan.

“Oleh itu, kami telah merobek semua kubu dengan sedikit berbeza untuk mengambil pasir sekali lagi di muka kubu itu.

“Kami secara rutin meratakan kubu di kebanyakan venue Terbuka tetapi memutuskan pelarasan ini sesuai memandangkan keadaan lebih kering yang berlaku semalam.

“Kami akan terus memantau ini dengan teliti untuk baki kejuaraan.”

Malah pemain yang berjaya melarikan diri dari kubu pada hari pertama telah menyatakan kebimbangan mereka, dengan bekas juara Stewart Cink bersuara selepas 68 tanpa bogey.

“Akhirnya ia akan mengejar anda,” kata pemenang 2009 itu. “Bawahnya sangat rata sehinggakan jika bola masuk dengan apa-apa momentum, ia hanya akan naik ke bibir dan berhenti.

“Tiada sedikit cerun yang membantu anda sama sekali. Mereka sangat penal.” — AFP

Related Post

Leave a Comment