Terbuka British edisi ke-154 akan dimainkan di Birkdale

Donna

LONDON, 11 Julai — Terbuka British akan kembali ke Royal Birkdale pada 2026 apabila edisi ke-154 dimainkan dari 12-19 Julai, kata Royal and Ancient (R&A) hari ini.

Kejohanan golf tertua di dunia kembali ke pautan Southport buat kali pertama sejak Jordan Spieth merangkul kejuaraan utama ketiganya selepas menewaskan rakan senegara Amerika, Matt Kuchar dengan tiga pukulan dalam pertarungan sengit.

“Royal Birkdale ialah tempat kejohanan bertaraf dunia,” kata Ketua Pegawai Eksekutif R&A Martin Slumbers dalam satu kenyataan.

“Hubungan cemerlangnya sekali lagi akan memberikan pemain golf profesional lelaki terbaik dunia ujian yang sukar tetapi adil terhadap bakat dan keupayaan mereka ketika mereka bersaing untuk Claret Jug.”

Terbuka telah diadakan di beberapa kursus berbeza sejak beberapa tahun sejak kejohanan pertama di Prestwick pada tahun 1860. Terbuka tahun ini akan diadakan di Kelab Golf Diraja Liverpool dari 20-23 Julai.

Terbuka tahun depan akan diadakan di Kelab Golf Royal Troon di Scotland manakala kejohanan 2025 akan dihoskan oleh Kelab Golf Royal Portrush di Ireland Utara. — Reuters

Related Post

Leave a Comment