Teong Kim menuntut Perak FC menyelesaikan 16 bulan gaji tertunggak

Donna

IPOH, 27 Jun — Selepas berdiam diri hampir sebulan selepas dipecat, bekas ketua jurulatih Perak FC Datuk Lim Teong Kim akhirnya menuntut kelab itu menjelaskan gaji tertunggaknya selama 16 bulan.

Teong Kim, yang hadir bersama peguamnya Adam Yap Boon Han di Jabatan Perhubungan Perusahaan di sini memfailkan tuntutan, mendakwa penamatan kontrak dua tahunnya dilakukan secara tidak sah.

“Kontrak itu telah ditamatkan berkuat kuasa 24 Mei. Memandangkan baru lapan bulan, kami melihat penamatan itu sebagai pramatang dan sama dengan penamatan yang menyalahi undang-undang dan tidak adil.

“Beliau mempunyai hak dari sudut undang-undang dan jabatan boleh bertindak sebagai orang tengah. Jika kedua-dua pihak tidak dapat mencapai kata sepakat, perkara itu akan dirujuk ke Mahkamah Perusahaan dan perbicaraan akan dijalankan,” kata Adam pada sidang media selepas membuat aduan mengikut Seksyen 20 Akta Perhubungan Perusahaan 1967 di jabatan itu di sini hari ini.

Pengerusi Perak FC, Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi dalam satu kenyataan sebelum ini mendedahkan Teong Kim dipecat berikutan prestasi buruk pasukan itu dalam 12 perlawanan Liga Super.

Pelantikan Teong Kim sebagai ketua jurulatih pada September tahun lalu telah mencetuskan harapan bahawa perkara yang lebih baik akan disediakan untuk pasukan yang bermasalah selama dua musim kerana isu gaji tertunggak yang tidak dibayar.

Malangnya, kelab itu hanya meraih dua kemenangan dan tiga seri manakala tewas tujuh kali sepanjang tempoh perkhidmatannya dengan jumlah sembilan mata daripada 12 perlawanan.

Bekas ketua jurulatih itu menyatakan kekecewaannya kerana diberhentikan pada pertengahan musim kerana dia berkata membentuk pasukan baharu memerlukan masa untuk perubahan berkuat kuasa.

“Saya dapat lihat pemain belajar walaupun kami kalah, kami nampak perubahan dan impaknya, sebab itu saya kata saya perlukan masa untuk semua itu.

“Saya berterima kasih kepada Abdul Azim kerana memberi saya peluang dan memberi kepercayaan kepada saya untuk mengendalikan pasukan. Saya tidak mahu menyalahkan sesiapa dalam isu ini kerana sudah menjadi lumrah dalam bola sepak bahawa jurulatih dan pemain datang dan pergi. Saya memasuki Perak FC secara baik, jadi izinkan saya pergi dengan syarat yang sama supaya situasi menang-menang untuk semua orang,” katanya sambil menambah dia akan mengambil sedikit masa daripada bola sepak buat masa ini, tetapi tidak menolak kemungkinan kembali ke bimbingan jika khidmatnya diperlukan. — Bernama

Related Post

Leave a Comment