Tenis tidak seharusnya mengejar pelaburan Saudi, kata McEnroe

Donna

LOS ANGELES, 29 Jun ― Juara perseorangan Grand Slam tujuh kali, John McEnroe berkata tenis tidak seharusnya mencari pelaburan Saudi dan menggelar Jelajah PGA golf sebagai munafik selepas ia mencapai persetujuan dengan dana kekayaan negara itu.

Terdahulu pada bulan Jun, Jelajah PGA, Jelajah Dunia DP dan litar saingan LIV, yang sebelum ini terlibat dalam pertarungan sengit yang memecahbelahkan golf, mengumumkan penggabungan untuk membentuk entiti komersial bersatu.

“Ia kelihatan pada saya seperti PGA adalah munafik apabila mereka memutuskan perjanjian selepas mereka bertempur dengan mereka,” kata juara Wimbledon tiga kali itu kepada ESPN semalam.

Pengerusi Jelajah ATP tenis, Andrea Gaudenzi, memberitahu Masa kewangan minggu lepas beliau telah mengadakan perbincangan dengan Dana Pelaburan Awam (PIF) Arab Saudi dan pelabur berpotensi lain mengenai projek termasuk infrastruktur, acara dan pelaburan teknologi.

Pengkritik telah menuduh Arab Saudi menggunakan PIF untuk terlibat dalam “cucian sukan” dalam menghadapi kritikan berat terhadap rekod hak asasi manusia negara itu.

McEnroe yang berusia 64 tahun menambah bahawa dia tidak terkejut dengan minat Saudi dalam kemungkinan pelaburan dalam tenis, kerana negara itu telah berbelanja besar dalam sukan lain.

“Bagaimana dengan (Cristiano) Ronaldo? Dia dibayar beberapa ratus juta setahun. Mereka telah membeli pemain dalam sukan lain, membawa pertarungan tinju, sebut saja,” katanya.

“Saya tidak akan menggalakkannya secara peribadi, perkara Saudi. Saya tidak terkejut bahawa tenis dilemparkan ke dalam campuran selepas apa yang kita lihat dalam golf.

“Pada masa yang sama orang yang mengadu tentangnya, ramai orang yang munafik kerana kerajaan kita menjalankan perniagaan dengan banyak perkara bersama-sama dengan banyak dana lindung nilai lain, dana kekayaan, bawah senarai, orang yang mempunyai urusan.”

Ketua Terbuka Australia Craig Tiley percaya sebarang pelaburan Arab Saudi dalam tenis tidak akan mempunyai kesan yang sama seperti dalam golf.

Laporan media mengatakan negara sedang membida untuk menjadi tuan rumah ATP Next Gen Finals tahun ini dan pemain nombor satu dunia Carlos Alcaraz berkata awal minggu ini dia akan terbuka untuk bertanding di sana. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment